Ambasadori britanik në Prishtinë: Kosova ka të drejtë të formojë ushtri

Britania e Madhe e konsideron të nevojshme që të arrihet një marrëveshje gjithëpërfshirëse për normalizimin e marrëdhënieve midis Serbisë dhe Kosovës brenda kufijve ekzistues, tha Ruiria O’Connell, ambasador në Prishtinë.

Vendimin e Kosovës për tarifim 100 përqind të mallrave serbe, është definuar prej tij si “një reagim ndaj provokimeve”.

Duke folur për qytetarët në Facebook, O’Connell tha: “Çfarëdo që të ndodhë, është e nevojshme që të dyja palët të marrin pjesë seriozisht në arritjen e kësaj marrëveshjeje”.

Është në interesin e të gjithëve të shohin, siç tha ai, “dy shtete sovrane dhe të pavarura në marrëdhëniet miqësore”.

Britania e Madhe, shtoi ai, nuk ka afat kohor për të dy palët për të arritur një marrëveshje përfundimtare, por është e rëndësishme që ajo të jetë gjithëpërfshirëse dhe të sigurojë përparimin e të dy vendeve.

“Sot mund të duket e pabesueshme, por ka raste të panumërta kur dy vende armike tani janë miqësore”, tha O’Connell.

Për çështjet që lidhen me transformimin e Forcave të Sigurisë së Kosovës në Ushtri të Kosovës, diplomati britanik përsëriti qëndrimin e Mbretërisë së Bashkuar se Kosova ka të drejtë të ketë forca të armatosura.

“Mbretëria e Bashkuar beson se është e drejta e Kosovës për të formuar forcat e tyre të armatosura. Ne vazhdojmë të inkurajojmë Kosovën që të sillen në mënyrë të përgjegjshme dhe transparente në konsultim me aleatët e NATO-s dhe të respektojë angazhimin e saj për KFOR-in, duke përfshirë shkëmbimin e letrave në vitin 2012 dhe 2013”, tha ambasadori britanik.

I pyetur nëse Mbretëria e Bashkuar ishte gati të dorëzonte pajisjet ushtarake për forcat e armatosura të Kosovës, O’Connell pyeti: “A mendoni me të vërtetë se kjo është gjëja më e rëndësishme që ka Kosova tani?”

Duke komentuar masën e Kosovës për 100 përqind tarifë mbi mallrat serbe, diplomati britanik thotë se kjo është një “provokim dhe reagim”.

O’Connell tha se vendi i tij i kupton rrethanat që detyruan qeverinë e Kosovës të marrë një vendim për të dhe se ato u morën për të parandaluar pasojat negative. /tesheshi.com/

 

 

 

auto pjese dak

Related posts