Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

ZBARKIMI/ Kur Apollo preku në Hënë… 4 fakte që nuk i kemi ditur

Edhe pse kanë kaluar pesëdhjetë vjet, Anija Kozmike Apollo 11 vazhdon të jetë arritja më e madhe teknologjike e njerëzimit.

Më 16 korrik 1969, astronautët Neil Armstrong, Buzz Aldrin dhe Michael Collins së bashku me anijen e tyre kozmike Apollo u futën në orbitën e hënës, dhe katër ditë më vonë, Armstrong dhe Aldrin u bënë njerëzit e parë që vendosën këmbë në sipërfaqen hënore.

Por ende ka shumë fakte të panjohura rreth misionit të njeriut në hënë. Ja katër nga ato

  1. Raketa Saturn V është më e madhe dhe më e fuqishme e ndërtuar ndonjëherë

Pasi të qëndrojë në ajër më lart se 100 metra, raketa Saturn V djeg rreth 20 ton karburant për sekondë në nisje. Ajo llogaritet të jetë afro 85% e peshës së tij të përgjithshme.

  1. Apollo 11 ishte e madhësisë së një makine

Armstrong, Aldrin dhe Collins kaluan tetë ditë duke udhëtuar miliona kilometra në Hënë dhe pajisja e tyre që udhëtonte në hapësirë ​kishte afërsisht madhësinë e një makine. Gjëja e fundit që astronautët guxonin të mendonin ishte klaustrofobia.

Pasi u larguan nga Apollo, kjo bëri një kthesë në mes të fluturimit për t’u lidhur me Modulin Hënor, i cili u transportua në hapësirë ​​pas Modulit të Komandës, përpara se të shkonte për në Hënë.

  1. Disa gra afrikano-amerikane të specializuara në matematikë ndihmuan në hartimin e rrugës për në Hënë

Në moshën para-digjitale, NASA punësonte një numër të madh të matematicienteve femra si “kompjuterë njerëzorë”. Shumë prej tyre ishin afrikano-amerikanë.

Të dhënat e tyre të përpunimit të të dhënave dhe kryerja e llogaritjeve të komplikuara ishin tejet të rëndësishme për suksesin e programit hapësinor.

Kur u shfaqën kompjuterët e parë, shumë nga programuesit dhe koduesit e hershëm të NASA-s ishin pikërisht këto gra.

  1. Askush nuk e di se ku ndodhet moduli Apollo 11 tani

Gjithsej 10 module hënore u dërguan në hapësirë ​​së bashku me gjashtë njerëz që kishin planifikuar të zbarkonin në hënë. Sapo u përdorën kapsulat, ato u shkarkuan dhe ose u rrëzuan në hënë, u dogjën në atmosferën e Tokës ose shkuan në orbitë rreth Diellit.

Por kurrë nuk dihet se ku përfunduan. Moduli Lunar i Apollo 10, i cili shkoi në Hënë por nuk u ul, u shpërnda në hapësirë dhe shkoi në orbitë rreth Diellit.

Astronomët kohët e fundit zbuluan se ata ishin “98% të sigurt” se kishin vendosur kapsulën e lëvizshme me emrin Snoopy – rreth 50 vjet pas kontrollimit të fundit.

Moduli Lunar i Apollo 13 pati një rol të rëndësishëm  si “varkë shpëtimi” kur ky mision duhej të ndërpritej pas një shpërthimi.

Vendet e aksidenteve më janë të njohura – por askush nuk e di se kur ka përfunduar moduli Apollo 11, Eagle apo Apollo 16 Orion. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts