Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Vranë “për qejf” 39 afganë: nis furtuna ndëshkimore në ushtrinë australiane

Autoritetet australiane kanë informuar se 13 anëtarë të njësive speciale të ushtrisë po përballen me shkarkim për shkak të vrasjeve të paligjshme në Afganistan, tha të premten kreu i ushtrisë së këtij vendi.

Gjenerallejtënant Rick Burr, njeriu i parë në Ushtrinë Australiane, tha se ushtarëve u ishte dhënë një “njoftim i veprimit administrativ” që do të përfundonte shërbimin e tyre brenda dy javësh nëse apelimi i tyre nuk pranohej.

Një hetim shumëvjeçar zbuloi javën e kaluar se forcat speciale elitare të Australisë “vranë në mënyrë të paligjshme” 39 civilë dhe të burgosur në Afganistan dhe se një ekzekutim në grup u krye si pjesë e një ceremonie inicimi.

Rekomandohet që këta 19 individë të ekstradohen në Policinë Federale Australiane, që kompensimi t’u paguhet familjeve të viktimave dhe që ushtria të kryejë një numër reformash.

Përgatitje të përgjakshme mbi njerëz të paarmatosur

Burr nuk identifikoi asnjë nga 13 ushtarët, por tha se ata nuk ishin në mesin e 19 të paralajmëruarve me procese gjyqësore. Ai shtoi se procedurat duhet të ndiqen, pasi ushtria dëshiron të sjellë para drejtësisë të gjithë ata që janë përgjegjës për ekzekutimet.

“Ne të gjithë jemi të përkushtuar që të marrim mësime nga hetimi dhe të kemi një ushtri më të fortë, më të aftë dhe më efikase pas kësaj. Çdo çështje dhe rrethana individuale do të merren në konsideratë rast pas rasti,” vuri në dukje ai.

Zyrtari më i lartë i ushtrisë australiane i kërkoi falje javën e kaluar Afganistanit pasi raporti u botua.

Sipas raportit, vrasjet ndodhën midis 2005 dhe 2016, me komando më të vjetër ndoshta duke detyruar ushtarë të rinj të vrisnin të burgosur të pafuqishëm në mënyrë që t’i “përgatisnin” ata për betejë. Asnjë vrasje nuk u krye gjatë luftimeve. Ekipi hetues foli me 423 dëshmitarë dhe kontrolloi më shumë se 20,000 dokumente dhe 25,000 regjistrime për të bërë një raport që ka më shumë se 500 faqe. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts