Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Fund përkohshmërisë së Arta Markut: Olsian Çela, Kryeprokuror i ri i gjithëkohshëm

Shqipëria është bërë me Kryeprokuror të ri, të gjithëkohshëm kuptohet, ku merr fund përkohshmëria e Arta Markut. Olsian Çela është njeriu që pason atë, gruan që zëvëndësoi Llallën, e që me emërimin e saj dy vite më parë, provokoi një krizë të re në politikën shqiptare.

Olsian Çela u zgjodh në krye të akuzës shqiptare, duke marrë një mandat 7-vjeçar me 101 vota në parlament.

Ndërsa Arta Marku, e cilësuar nga opozita jashtëparlamentare si “shërbëtore e Ramës”, u abstenua pothuajse nga shumica, duke marrë vetëm 22 vota pro.

Pas saj, kandidatja tjetër Fatjona Memçaj, mori vetëm 8 vota pro.

“Olsjan Çela e ka nisur karrierën e tij në vitin 2001 pas përfundimit të Shkollës së Magjistraturës, ndërsa në 2004 e aktualisht prej 15 vitesh është prokurori pranë Krimeve të Rënda.

Për katër vite, nga 2008 në 2012 ai ka qenë drejtues i prokurorisë së Krimeve të Rënda e cila me hyrjen e SPAK, prokurorisë Kundër Krimit dhe Korrupsionin do të shkrihet.

Çela garoi me dy koleget e tij, pas shpalljes së kandidimit nga Këshilli i Lartë i Prokurorisë ndërsa sfidën direkte e kish me eproren Arta Marku e cila nga sot do duhet t’i lirojë zyrën Çelës.

Çela për disa kohë u transferua edhe në Pogradec pasi u konsiderua si prokurori rebel që refuzoi të përfaqësojë pretencën e dosjes “Shullazi”.

Gjatë prezantimit në KLP të platformës së tij Çela tha se pavarësia e prokurorëve duhet të sjell përgjegjshmëri dhe jo abuzim.

Çela nuk është i martuar dhe sipas formularit të tij gjatë procesit të vettingut jetonte me nënën e tij. /tesheshi.com/

 

 

 

 

 

 

Al-Jalëah – ligji i pashkruar i fiseve jordaneze që bën që shumë familje të jetojnë në mërgim

 

Al-Jalëa ose “mërgimi”, është një ligj i pashkruar i fiseve jordaneze që detyron dëbimin e familjes dhe të afërmve të vrasësit në vende të tjera për të shmangur gjakmarrjen. Pavarësisht njoftimeve nga qeveria jordaneze se do të sjellë dispozita të reja ligjore dhe të sigurisë për t’i dhënë fund kësaj praktike të lashtë, ajo vazhdon të jetë një fenomen shoqëror që bën që mijëra familje jordaneze të jetojnë në mërgim.

 

Kjo praktikë pranohet aktualisht në ligjin jordanez dhe po ndiqet nga forcat e sigurisë. Human Rights Ëatch dënoi praktikën dhe e quajti atë “dënim kolektiv”. Sipas organizatës, forcat jordaneze të sigurisë kohët e fundit kanë detyruar 200 persona të largohen nga krahinat e vendbanimit të tyre sepse ato kanë lidhje me një person të akuzuar për vrasje.

 

HRË po u kërkon autoriteteve jordaneze të parandalojnë veprimet hakmarrëse në vend që të ndihmojnë për ndjekjen penale të të pafajshëm. HRË e konsideron një sjellje të tillë të paligjshme dhe një shkelje të të drejtave të njeriut.

 

Jordan ndaloi Jelva në 1976, por në shumicën e rasteve fiset jordaneze vazhduan të veprojnë sipas gjykimeve fisnore. Për t’i bërë gjërat më keq, ndryshimet ligjore të vitit 2016 i dhanë legjitimitet Jelëie duke legalizuar prindërit dhe fëmijët e vrasësit.

 

Një problem shtesë me zbatimin e këtij ligji fisnor është se fiset sot në përgjithësi jetojnë mënyrën moderne të jetës në qytete ose fshatra ku ata banojnë, për dallim nga jeta e dikurshme nomade, e cila për nga vetë natyra e saj ua lehtësoi njerëzve të pranojnë përndjekjen. Sidoqoftë, sot, njerëzit e zhvendosur kanë mbetur pa shtëpi dhe kanë mbetur pa shtëpi.

 

Ata që e dinë besojnë se arsyeja për të vepruar sipas këtij ligji të padrejtë fisnor është se gjykimet para gjykatave shtetërore janë shumë të gjata dhe mund të zgjasin disa vjet. Sidoqoftë, disa akuzojnë qeverinë jordaneze se jo zyrtarisht mbështet dhe inkurajon një trajtim të tillë, pasi kërkon të sigurojë mbështetjen e liderëve të fiseve.

auto pjese dak

Related posts