Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

VIZITA/ Dy amerikanë në Kosovë për Marrëveshjen e Uashingtonit: ne dhe rusët në rajon, ku dallojmë

Zyrtarët e SH.B.A.-së që vizitojnë Kosovën thanë se zbatimi i marrëveshjes mbi normalizimin e marrëdhënieve ekonomike midis Serbisë dhe Kosovës është një përparësi për Uashingtonin, por theksuan se ajo nuk është një zëvendësim për bisedimet politike në Bruksel.

Zëvendësndihmës sekretari i energjisë i SHBA, Matthew Zais dhe drejtori ekzekutiv i Zyrës Rajonale të DFC, John Jovanoviç ishin dy ditë në Kosovë për një vizitë që synon zbatimin e marrëveshjes në fjalë, nënshkruar në Shtëpinë e Bardhë më 4 shtator.

Delegacioni u përqëndrua në fillimin e një studimi të fizibilitetit për Liqenin Gazivode dhe krijimin e lidhjeve më të mira në tregun e energjisë në Ballkanin Perëndimor.

“Ne jemi këtu për dy arsye: njëra është të fillojmë një studim të fizibilitetit për liqenin, dhe tjetra është të punojmë me Kosovën dhe fqinjët në rajon se si të krijojmë lidhje më të mira në tregun e energjisë, qoftë kjo energji elektrike apo gaz natyror. Ne kemi një strategji për gazin natyror për Ballkanin. Dhe nuk ka asnjë mënyrë tjetër që Kosova, përveç mundësive të saj, të lidhet me fqinjët e saj dhe kjo do të ndihmojë ekonominë e Kosovës,” tha Zais për Zërin e Amerikës.

Ai shtoi se një arsye tjetër për vizitën e tyre ishte e lidhur me mbledhjen e informacionit dhe vlerësimeve teknike për liqenin Gazivode. Jovanoviç i tha Zërit të Amerikës se ai ishte optimist në lidhje me kornizën e marrëveshjes për normalizimin ekonomik të marrëdhënieve midis Serbisë dhe Kosovës.

“Shpresojmë se kjo do të rrisë mundësitë që të dy palët të punojnë së bashku në normalizimin ekonomik, si në nivel të lartë dhe të ulët, dhe që do të kemi mundësinë për të forcuar sektorin privat në mënyrë që kapitali privat ndërkombëtar të mund të vijë këtu, të hapë më shumë pune dhe të ketë një ndikim afatgjatë në të dy ekonomitë, “tha Jovanoviç.

Qëllimi kryesor i administratës amerikane është të përshpejtojë kapitalin privat, tha ai, i cili do të inkurajonte punësimin dhe mundësitë ekonomike në rajon përmes integrimit të tij ekonomik.

Ai tregon se marrëveshjet për normalizimin ekonomik ofrojnë mundësi të mëdha, por që ato nuk janë zëvendësuese për bisedimet politike në Bruksel.

“Qëllimi ynë kryesor, sepse është në interesin strategjik të Shteteve të Bashkuara, është t’i shohim këto vende si anëtare të Bashkimit Evropian, për të forcuar përfitimet e demokracisë, tregut të lirë dhe për të siguruar atë cilësi. Jeta këtu vazhdon të përmirësohet bazuar në këto vlera të përbashkëta perëndimore”, tha Jovanoviç.

Zais vuri në dukje se ai i konsideron të rrezikshme investimet ruse dhe kineze në rajon, sepse Ballkani Perëndimor është shumë i rëndësishëm për Shtetet e Bashkuara.

“Për sa i përket investimeve kineze dhe ruse, ne jemi të bindur për mundësitë dhe përparësitë e investimeve amerikane dhe mendoj se faktet flasin vetë,” tha Zais.

Ai beson se qëllimi i Rusisë është të maksimizojë varësinë e të gjithë Evropës nga gazi i saj dhe se të gjitha përpjekjet e saj çojnë në atë drejtim.

“Ky nuk është një qëllim i SH.B.A.-së, investimet tona janë përqendruar në diversifikimin e aksioneve dhe nëse ato vijnë apo jo nga SH.B.A., ky është një treg i lirë dhe ne shpresojmë të sigurojmë furnizime për të gjithë rajonin,” theksoi Zais. /tesheshi.com/

 

 

auto pjese dak

Related posts