Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

KONSTATIMET/ The Guardian: Pandemia sociale evropiane, urrejtja ndaj muslimanëve!

Në një artikull të përbashkët në The Guardian me titull “Ekziston një helmim pandemik shoqëror në Evropë: urrejtja ndaj myslimanëve”, dy studiues nga Polonia dhe Gjermania thonë se hapat për të luftuar racizmin në Evropë, tw cilat pritet të ndërmerren pas demonstratës “Jetët e Zeza kanë rëndësi”, do të jetë i pakuptimtë nëse vëmendja nuk përqendrohet në paragjykimet për muslimanët.

Patrycja Sasnal, profesor i shkencave politike dhe shefe e hulumtimeve në Institutin Polak të Punëve Ndërkombëtare (PISM) dhe Yasemin El Menouar, profesor i sociologjisë dhe menaxher i projektit Bertelsmann Stiftung’s Religion Monitor në Gjermani, komentuan se Bashkimi Evropian, i cili rrallë vepron kaq shpejt, më pak se katër muaj pas vrasjes së George Floyd për të cilin policia amerikane është përgjegjëse, dhe pas demonstratave nga mbështetësit e lëvizjes “Black Lives Matter” lëvizja u përhap në të gjitha pjesët e Evropës, ajo emëron koordinatorin e saj të parë anti-racizëm.

Autorët e tekstit e konsiderojnë këtë si një ide të shkëlqyeshme, por që do të jetë e pakuptimtë nëse urrejtja ndaj muslimanëve nuk është pjesë e misionit të besuar nga Bashkimi Evropian.

Paralajmërim për përshkallëzimin e terrorizmit të djathtë

Ata theksuan se paragjykimet për myslimanët ekzistojnë në të gjitha pjesët e Evropës. Jo vetëm evropianët që ndjekin Islamin nënçmohen dhe diskriminohen në mënyrë kolektive, por frekuenca e dhunës ndaj muslimanëve është gjithashtu në rritje, thanë ata.

Artikulli i referohej një studimi të kryer si pjesë e projektit “Religion Monitor” në vitin 2019, i cili edhe një herë konfirmoi mosbesimin e përhapur ndaj muslimanëve në të gjithë Evropën. Në Gjermani dhe Zvicër, çdo i intervistuar tjetër tha që ata e perceptonin Islamin si një kërcënim. Në MB, dy në pesë të anketuar ndajnë këtë pikëpamje. Në Spanjë dhe Francë, rreth 60 përqind e të anketuarve besojnë se Islami është i papajtueshëm me Perëndimin, dhe në Austri, një në tre nuk dëshiron të ketë fqinjë muslimanë.

Këto rezultate u konfirmuan nga Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE) në raportin e saj të fundit mbi rritjen dhe rëndësinë e krimeve të urrejtjes kundër muslimanëve, si dhe Agjencia Evropiane e Koordinimit të Policisë Europol, e cila vuri në dukje përshkallëzimin e terrorizmit të djathtë ekstrem në 2019.

Artikulli paralajmëron për shpejtësinë me të cilën racizmi anti-musliman po kthehet në dhunë, siç paralajmëroi Këshilli i Evropës në raportin e tij të fundit se “Evropa po përballet me një realitet të frikshëm: krimet antisemite, anti-muslimane dhe të tjera raciste po rriten me një ritëm alarmant”. Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë gjithashtu i konfirmon këto rezultate në raportin e saj mbi krimet e urrejtjes kundër myslimanëve.

Kur bëhet fjalë për racizmin në Gjermani, artikulli vuri në dukje shfaqjen e tij të shpeshtë nën maskën e paragjykimit ndaj muslimanëve. Rreth 52 përqind e të anketuarve në një sondazh të kryer në fillim të vitit 2019 thanë se ata e shohin Islamin si një kërcënim. Ky perceptim ka qëndruar i qëndrueshëm në një nivel të lartë për gati dhjetë vjet.

Mbikëqyrja dhe shënimet e urrejtjes ndaj muslimanëve

Në Poloni, ku një numër jashtëzakonisht i vogël i muslimanëve janë të pranishëm, arabët (të cilët zakonisht identifikohen si muslimanë) kanë qenë grupi etnik më i urryer për më shumë se një dekadë. Në një sondazh të vitit 2020, 55 përqind e të anketuarve polakë thanë se i urrenin ata, dhe paragjykime të tilla ndaj muslimanëve në të dy vendet kanë përgatitur terren pjellor për dhunën raciste.

Dy studiues theksuan se paragjykimet ndaj muslimanëve ekzistojnë kudo, jo vetëm gjeografikisht, por në të gjithë spektrin politik, pasi çdo person në partitë e majta, të djathta dhe të qendrës duket se kultivon zemërimin, megjithëse për arsye të ndryshme.

Ata shtojnë se vendosja e funksionit të koordinatorit të Bashkimit Evropian për luftën kundër racizmit mund të rigjallërojë qasjen gjithëpërfshirëse evropiane ndaj racizmit anti-musliman.

Studiuesit e përfundojnë artikullin e tyre duke thënë se një koordinator energjik dhe i përkushtuar jo vetëm që duhet të koordinojë midis institucioneve të BE-së, por duhet të monitorojë dhe regjistrojë urrejtjen ndaj muslimanëve në të gjitha shtetet anëtare, pasi vetëm 15 nga 27 vendet kanë strategji për të luftuar racizmin. /tesheshi.com/

 

auto pjese dak

Related posts