Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Testi COVID, qen në vend të tamponit: ku, si dhe për sa

Finlanda ka nisur një program pilot në aeroportin e Helsinkit që përfshin qen që mund të nuhasin virusin koronar, i cili, nëse provohet i efektshëm, do të ishte më i efektshëm se metodat e tjera të testimit.

Katër qen të racave të ndryshme të trajnuar nga Shoqata Finlandeze e Zbulimit të Aromave janë punësuar si pjesë e një projekti të financuar nga qeveria.

“Eshtë një metodë shumë premtuese kjo me qen”, tha Anna Hielm-Bjorkman, një profesoreshë e ilaçeve të kafshëve në Universitetin e Helsinkit.

“Nëse do të ketë sukses, do të jetë një metodë e mirë për të kontrolluar (koronavirusin) kudo tjetër,” tha ajo, duke përmendur spitale, porte, shtëpi pleqsh dhe palestra.

Ndërsa studiuesit në disa vende, përfshirë Australinë, Francën, Gjermaninë dhe SHBA, po studiojnë gjithashtu qen si detektorë të virusit koronar, studimi finlandez është ndër më të mëdhenjtë deri më tani.

Hielm-Bjorkman i tha AP se Finlanda është vendi i parë në Evropë që trajnon qen për të nuhatur COVID-in.

Një program i ngjashëm filloi gjatë verës në aeroportin ndërkombëtar të Dubait.

Pasagjerët të cilët pranojnë të bëjnë testime falas si pjesë e një programi vullnetar në Helsinki nuk kanë kontakt të drejtpërdrejtë fizik me qenin, por duhet të fërkojnë lëkurën me një shami, dhe pastaj ta vendosin në një kavanoz dhe t’ia japin qenit që pret në një kabinë të veçantë.

Qentë pjesëmarrës në projekt janë trajnuar më parë për të zbuluar kancerin, diabetin ose sëmundje të tjera.

Qenit i duhen vetëm dhjetë sekonda për të nuhatur mostrat e virusit para se të japë rezultatin e testit duke kruar kthetrat, duke hedhur, lehur, pra ndryshe, duke bërë të ditur ‘përfundimin’ e tij.

Sipas Hielm-Bjorkman, procedura duhet të përfundojë brenda një minute. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts