Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

STUDIMI/ Asimptomatikët COVID: ç’është befasuese te kjo kategori

Një farë e re e koronavirusit, e shkaktuar nga sindroma e rëndë akute e frymëmarrjes SARS-CoV-2, vazhdon të përhapet në të gjithë botën. Deri më tani, janë raportuar mbi 62.6 milion infeksione dhe më shumë se 1.45 milion vdekje të lidhura me këtë infeksion.

Shumë studime kanë treguar se “transportuesit” asimptomatikë mund të përhapin virusin edhe nëse nuk shfaqin simptoma, të tilla si ethe dhe kollë.

Tani, një studim i ri befasues tregon se pacientët asimptomatikë me COVID-19 kanë një ngarkesë virale edhe më të lartë sesa ata me simptoma.

Ngarkesa virale i referohet sasisë bruto të virusit në gjakun e një personi të infektuar. Një ngarkesë më e lartë virale zakonisht sugjeron që infeksioni po përparon dhe se rreziqet e transmetimit janë më të mëdha.

Ekipi hulumtues kishte për qëllim të vlerësonte ngarkesën virale të gjashtë llojeve të ndryshme të mostrave të pacientëve, grupeve të moshave dhe klinikave të ndryshme, për të përcaktuar marrëdhënien midis rrjedhës së sëmundjes dhe ngarkesës virale SARS-CoV-2.

Një studim i botuar në revistën Infeksion thekson rolin e përhapjes asimptomatike në pandeminë e koronavirusit, shkruan Neës Medical.

Studiuesit mblodhën mostra të nazofaringealit, orofaringut, gojës, rektumit, pështymës, urinës dhe mostrave të gjakut nga pacientët e shtruar në spital për COVID-19.

Janë marrë gjithsej 360 mostra nga 60 pacientë. Nga këto, 25 përqind nuk kishin simptoma, ndërsa 75 përqind ishin simptomatike.

Një laborator referimi dhe kërkimi për virologjinë për shëndetin publik në Turqi analizoi mostrat.

Studiuesit zbuluan se ngarkesa virale e pacientëve asimptomatikë ishte më e lartë krahasuar me pacientët simptomatikë. Për më tepër, ngarkesa virale kishte një trend negativ me rritjen e moshës, ndërsa një rënie e konsiderueshme e ngarkesës virale u vu re me rritjen e ashpërsisë së sëmundjes.

“Ky studim tregon se pacientët asimptomatikë kanë një ngarkesë më të lartë virale të SARS-CoV-2 sesa pacientët simptomatikë dhe një rënie e konsiderueshme e ngarkesës virale është vërejtur me rritjen e ashpërsisë së sëmundjes”, shkruajnë studiuesit.

“COVID-19 është një enigmë komplekse me pjesë me shumë ngjyra dhe forma. Për më tepër, studime virologjike dhe imunologjike janë të nevojshme urgjentidht për të bashkuar të gjitha pjesët së bashku dhe për të parë pamjen e madhe,” theksuan studiuesit.

Pacientët asimptomatike dihet që përhapin virusin pa e ditur se janë të infektuar. Kjo e bën të vështirë për vendet për të kontrolluar përhapjen e virusit.

Ndërsa sezoni i dimrit po afrohet me shpejtësi në hemisferën veriore, ekspertët e shëndetit paralajmërojnë dhe këshillojnë njerëzit të shmangin turmat, të qëndrojnë larg të tjerëve, të mbajnë maska ​​dhe të kujdesen për higjienën.

Meqenëse shumë njerëz nuk tregojnë simptoma, kujdesi është thelbësor. /tesheshi.com/

 

 

auto pjese dak

Related posts