Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

STRATEGJIA/ Prioritetet e Trump-it në Lindjen e Mesme pas mosshkarkimit

Nga Waled Phares

Pas dështimit për të shkarkuar Presidentin Trump nga detyra, lind pyetja nëse administrata e tij mund të marrë vendime strategjike deri në zgjedhjet e nëntorit, duke pasur parasysh se nuk do të jetë e lehtë për ta të planifikojnë me kujdes dhe të kryejnë projekte të mëdha politike në mes të fushatave zgjedhore. Shtëpia e Bardhë nuk do të marrë vendime të mëdha derisa të përfundojnë zgjedhjet presidenciale.

Një pyetje tjetër kurioze është nëse Trump në Lindjen e Mesme do të bëjë lëvizje të shpejta dhe të papritura për një numër çështjesh thelbësore për të befasuar kundërshtarët e tij politikë dhe për të rritur shanset e tij për rizgjedhje, duke forcuar axhendën e tij të fushatës zgjedhore për ta përfunduar atë në një mandat të dytë.

Pra, cilat janë disa raste kur Trump nuk ka pse të përshkojë gjithë rrugën e njëherësh të mund të marrë pikë?

Pyetja iraniane

Disa besojnë se administrata e Trump është në gjendje të vazhdojë të mbështesë forma të ndryshme të rezistencës dhe kundërshtimit ndaj regjimit iranian, duke shmangur çdo gjë që mund të paraqesë një sfidë për Uashingtonin sepse “nuk na kushton asgjë”, tha një ekspert. Duket se administratat do të kenë një qëndrim më të ashpër gjatë muajve në vijim për çështjen iraniane, duke marrë parasysh rrezikun që rezistenca e brendshme në atë vend të mos shkojë në një drejtim të paparashikuar që mund të çojë regjimin iranian të ndërmarrë hapa për të destabilizuar vendet përreth. Shtëpia e Bardhë nuk dëshiron që kjo të ndodhë në mes të fushatës zgjedhore, pasi kundërshtarët e Trump do ta përdorin atë për të bërë fushatë kundër tij.

Iraku

Rasti tjetër është çështja e Irakut ku Trump ka një nxitje. Demonstratat janë të vazhdueshme, ushtria amerikane është e pranishme në vend, dhe në një masë të kufizuar po punon kundër milicive pro-iraniane. Ekziston mundësia që administrata të mund të shfrytëzojë për ndryshime më të shpejta në terren që do ta lejojnë atë të bëjë më shumë presion ndaj milicive pro-iraniane dhe të hap derën për zgjerimin e demonstratave, me gjasat që autoritetet e mbështetur nga milicia nuk do të jenë në gjendje të frenojnë demonstratat. Por Uashingtoni nuk ka të ngjarë të jetë në gjendje ta ekzekutojë me saktësi këtë plan para zgjedhjeve të nëntorit, dhe koha është një faktor shumë i rëndësishëm.

Siria

Në Siri, ekziston një ekuilibër i fuqisë midis regjimit të Asadit të mbështetur nga Rusia dhe Irani, midis Turqisë dhe opozitës, si dhe midis milicive kurde të mbështetura nga Uashingtoni. Sepse ka shumë të ngjarë që situata të mbetet statike, me mundësinë që diçka të ndryshojë vetëm në fushën e Idlibit. Pyetja këtu është nëse administrata amerikane mund të bëjë ndonjë gjë për të përmirësuar pozicionin e saj. Kjo mundësi është parasëgjithash për të ndryshuar ekuilibrin e forcave në terren, me qëllim që të mund të përfitojnë aleatët e saj dhe të zvogëlohet kërcënimi iranian. Por në të njëjtën kohë, nëse lindin konflikte me regjimin dhe forcat iraniane, Uashingtoni nuk do të jetë në gjendje ta zgjidhë çështjen përpara zgjedhjeve.

Libani

Disa janë duke sugjeruar Libanin si një portë përmes së cilës Trump mund të përmirësojë pozicionin e tij nga mbështetja për ushtrinë dhe protestuesit libanezë, për të fituar pikë kundër Hezbollahut dhe aleatëve të saj në parlament dhe qeveri. Kjo është e mundur, por ekziston rreziku që aleatët amerikanë të mos jenë në gjendje të veprojnë sa më shpejt dhe në mënyrë efektive në drejtimin e dëshiruar. Kështu që mbështetja e SHBA-së do të shndërrohej në një shërbim për Hezbollahun.

Libia

Çështja libiane është gjithashtu një nga rastet kur administrata amerikane mund të veprojë duke mbështetur Aleancën Arabe (Haftarin). Por sfida këtu nuk është zbatimi, por vendimmarrja në Uashington, pasi administrata amerikane kupton se nuk ka bërë përparime të mëdha në politikën turke në Siri dhe Libi, kështu që ndërmarrja e këtij hapi do të ndikonte në përkeqësimin e marrëdhënieve midis Donald Trump dhe Rexhep Tajip Erdogan.

Në çdo rast, ka një numër çështjesh ku administrata amerikane mund të veprojë në favor të Trumpit duke lënë zgjidhje të hapura pas zgjedhjeve të nëntorit. /tesheshi.com/

 

 

auto pjese dak

Related posts