Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

SQARIMI/ Komandanti i KFOR-it: Në cilat kushte ushtria serbe mund të jetë në Kosovë

Komandanti i KFOR-it, gjenerali italian Lorenzo D’Addario ka thënë se nuk ka asnjë tregues se mund të ketë ndonjë incident në Kosovë dhe ka shtuar se KFOR-i është plotësisht i angazhuar për kryerjen e mandatit të vet, në përputhje me Rezolutën 1244.

D’Addario ka thënë se KFOR-i vazhdon të mbajë marrëdhënie të mira me institucionet e Kosovës, si dhe me ushtrinë e Serbisë, në mënyrë për të parandaluar ndonjë ngjarje të papritura që mund të jetë e dëmshme për Kosovën dhe për Serbinë.

“KFOR-i ka qenë dhe është është gjithnjë i paanshëm në kryerjen e misionit të tij për të mbrojtur të gjithë qytetarët e Kosovës, pavarësisht përkatësisë etnike, fesë apo vendbanimit të tyre. Ne jemi të gatshëm të ofrojmë siguri kudo dhe kurdo që është e nevojshme”, tha D’Addario.

Duke komentuar Rezolutën 1244, ku aludohet se mund të ketë kthimi në Kosovë për 1.000 ushtarë dhe policë serbë, ai shpjegoi shtojcën 2, paragrafi 6, ku thuhet:“Pas tërheqjes, një numër i miratuar forcash jugosllave dhe serbe do të lejohet të kthehet për të kryer funksionet e mëposhtme: lidhje me misionin ndërkombëtar civil dhe forcat ndërkombëtare të sigurisë, duke shënuar / pastrimin e fushave të minuara, duke ruajtur praninë në vendet historike serbe, duke ruajtur praninë në vendkalimet kryesore kufitare”.

Dhe sipas ti, kjo do të thotë se mund të ketë një “kthim stafi për të qenë nën mbikëqyrjen e forcës ndërkombëtare të sigurisë (KFOR-it), por që do të jetë i kufizuar në një numër të vogël të rënë dakord (qindra, jo mijëra)”, që do të thotë se në përputhje me Rezolutën 1244, nuk ekziston mundësia e dërgimit 1.000 ushtarë për çfarëdo arsye tjetër përveç atyre të mësipërme.

Dhe të katër këto funksione janë pa ndonjë problem të garantuar nga KFOR-i ose nga Organizata e Sigurisë së Kosovës dhe një vendim i tillë do të ishte “anti-historik” në këtë kohë, tha D’Addario, duke qenë kundër një kthim të tillë.

Komandanti i KFOR-it gjithashtu theksoi se ai mendon se nuk ka vend për frikë, pasi KFOR-i mund të garantojë atë që quhet “një skenar pa asnjë surprizë”.

“Në fund, ne të gjithë duhet të sigurojmë që njerëzit janë në gjendje të përmirësojnë jetën e tyre dhe ne bëjmë pjesën tonë për të siguruar që e ardhmja të jetë edhe më e mirë”, përfundoi D’Addario. /tesheshi.com/

 

auto pjese dak

Related posts

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com