Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Shkencëtarët: ja cili lloj i gjakut është më rezistent ndaj sëmundjeve malinje

Nëse origjina e saktë dhe shkaku i malinjitetit nuk dihet, shkencëtarët në Universitetin e Karolonska në Suedi kanë cilësuar llojin më të fortë dhe të ndjeshëm të gjakut tek malinjitë,

Sipas tyre, grupi i gjakut B ka shansin më të ulët për të marrë kancer, ndërsa A ka shansin më të lartë për të vuajtur nga malinjiteti, pa i emërtuar grupet në fjalë.

Ata më tej sqarojnë se ky studim duhet të hetohet më në detaje, dhe ata thonë se nuk vlen për ata persona që konsumojnë alkool dhe cigare.

Studimi analizoi të dhëna nga disa mijëra njerëz mbi 25 vjeç.

Kanceri i stomakut

Njerëzit me gjakun 0, pavarësisht nëse faktori Rh është negativ ose pozitiv, ka më pak të ngjarë të kenë sëmundjen në fjalë sesa llojet e ndryshme të sëmundjes. Kjo do të thotë që të gjitha llojet e tjera të gjakut kanë rreziqe të rritura. Për shembull, njerëzit me grupin e gjakut 0 kanë një rrezik dukshëm më të ulët të zhvillimit të kancerit të stomakut, por njerëzit me grupin e gjakut A kanë një shans të rritur për të pastur këtë lloj kanceri.

Ulçera e stomakut

Të kesh një grup gjaku A ose AB do të thotë që ka më pak të ngjarë të kesh ulçerë në stomak sesa njerëzit me grupin 0 u. Arsyeja është ende e paqartë, por studiuesit spekulojnë se kjo është për shkak të ndryshimeve në reagimin imunitar ndaj infeksioneve.

Sëmundjet e zemrës

Ata me grupin 0 kanë një rrezik më të ulët për të patur sëmundje koronare të zemrës deri në 23 përqind në krahasim me të gjitha grupet e tjera të gjakut. Ata me rrezik më të lartë janë grupet e gjakut AB dhe B. Përveç predispozicionit gjenetik, arsyeja e saktë për këtë nuk është e qartë. /tesheshi.com/

 

 

 

 

auto pjese dak

Related posts