Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

SFIDA/ Zbulim mbresëlënës: A ka më shumë njerëz imunë ndaj koronavirusit nga sa mendohej më parë?

Njerëzit që u testuan negativ për antitrupat koronavirus mund të kenë ende imunitet, sugjeron një studim i fundit, shkruan BBC.

Për çdo person pozitiv për antitrupat, ekzistojnë dy në të cilat gjenden qeliza të veçanta T që identifikojnë dhe shkatërrojnë qelizat e infektuara. Kjo është vërejtur edhe tek njerëzit që kishin simptoma shumë të buta të sëmundjes ose pa simptoma fare.

Por deri më tani nuk është e qartë nëse kjo mbron vetëm personin e infektuar apo parandalon përhapjen e infeksionit tek të tjerët. Shkencëtarët në Institutit Carolingian  në Suedi testuan 200 persona për antitrupa dhe qeliza T.

Disa prej tyre ishin dhurues gjaku, ndërsa të tjerët ishin përjashtuar nga grupi i të infektuarve të parë në Suedi dhe ishin kryesisht njerëz që ishin kthyer nga zonat e prekura më parë, si Italia veriore.

Kjo do të nënkuptojë që një grup më i lartë njerëzish kanë njëfarë niveli imuniteti ndaj Covid-19 sesa testet e antitrupave, siç janë ato të botuara në Testin e Brendshëm të Infeksionit Britanik.

Ka të ngjarë që këta njerëz të kishin një përgjigje ndaj infeksionit në formën e antitrupave, por ato antitrupa ose janë zhdukur ose nuk mund të zbulohen duke përdorur teste aktuale.

Të gjithë këta njerëz duhet të mbrohen në rast se ata vijnë në kontakt me virusin për herë të dytë.

Profesori Danny Altman nga Imperial College London e përshkroi studimin si ‘të fortë, mbresëlënës dhe të plotë’ dhe tha se po kontribuonte në rritje të provave që ‘testimi i antitrupave vetëm nënvlerëson imunitetin’.

Por kjo nuk do të na çojë domosdoshmërisht drejt imunitetit të tufës, tha profesori Marcus Buggert, një nga autorët e studimit.

Shkencëtarët nga Instituti Francis Crick, King’s College London dhe St. Thomas Hospital, vunë re një rënie të papritur të numrit të qelizave T në një grup prej rreth 60 pacientësh të sëmurë rëndë.

E njëjta gjë nuk u vërejt në një studim të Institutit Carolingian që tregoi se sa më i sëmurë është një pacient, aq më të larta janë nivelet e antitrupave dhe qelizave T.

Kjo është arsyeja pse ekipet e shkencëtarëve thanë se duheshin hulumtime shtesë.

Edhe pse ky është studimi më i madh i qelizave T deri më tani, ai përfshin vetëm një grup të vogël pacientësh.

Qelizat T janë shumë komplekse dhe më të vështira për t’u identifikuar sesa antitrupat, gjë që kërkon laboratorë specialë dhe mostra të vogla që testohen gjatë disa ditëve. Kjo do të thotë që testimi masiv për qelizat T nuk do të fillojë kaq shpejt. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts