Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Samiti i 3-të Dixhital i Ballkanit, Majlinda Bregu: sa e vështirë heqja Roaming-ut

U hap në Tiranë Samiti i tretë Dixhital i Ballkanit Perëndimor, duke vazhduar traditën e filluar në Samitin e Shkupit në vitin 2018.

Kjo u pasua nga një samit në Beograd në 2019, kur u nënshkrua Marrëveshja Rajonale për Uljen e Çmimeve të Roaming.

Qëllimi i Samitit Dixhital të Ballkanit Perëndimor në Tiranë është të inkurajojë bashkëpunimin rajonal në fushën e rrjetit 5G dhe ndërveprueshmërinë e të dhënave dhe shërbimeve, i cili konfirmon gatishmërinë dhe drejtimin e rajonit për të ardhmen në kontekstin jashtëzakonisht të kërkuar të pandemisë COVID-19.

Vitin e kaluar në Beograd, ministrat e linjës të gjashtë ekonomive të Ballkanit Perëndimor nënshkruan Marrëveshjen Rajonale për Uljen e Çmimeve të Roamingut, e para e këtij lloji.

“Më besoni, nuk ishte e lehtë për t’u arritur. Eshtë, megjithatë, një shenjë e rëndësishme e bashkëpunimit rajonal dhe integrimit ekonomik, pasi tashmë ka dhënë rezultate. Tani paguajmë ndërmjet 83 dhe 96 përqind më pak çmime të roamingut në të gjithë Ballkanin Perëndimor. Hapi tjetër është eliminimi i kostove të roamingut për të gjithë rajonin nga korriku 2021. Qëllimi afatmesëm është ulja e çmimeve të roaming-ut midis rajonit dhe Bashkimit Evropian”, tha Sekretarja e Përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC) Majlinda Bregu në hapjen e samitit në Tiranë.

“Sondazhi i Barometrit Ballkanik 2020, tregon se 80 përqind e drejtuesve në Ballkanin Perëndimor i konsiderojnë aftësitë dixhitale shumë të rëndësishme për biznesin. Ne mund të ndihmojmë dhe të sigurojmë një forum rajonal për të koordinuar dhe adresimi i çështjeve që na sjellin sfida të reja, të cilat do të ndihmojnë politikëbërësit të reagojnë shpejt ndaj ndryshimeve të rrethanave, për të rregulluar bashkëpunimin e nevojshëm për t’iu përshtatur epokës dixhitale,” shtoi Bregu.

Samiti i tretë Dixhital u organizua nga Qeveria e

Samiti Dixhital i Ballkanit Perëndimor është pjesë e një plani veprimi shumë-vjeçar për hapësirën ekonomike rajonale, mbështetur nga udhëheqës rajoni në Trieste në 2017.

Samiti mbështetet në përvojën e një dialogu rajonal të nivelit të lartë mbi transformimin dixhital, brenda kornizës së Procesit të Berlinit. Vazhdimi i tij do të jetë pjesë e krijimit të një tregu të përbashkët rajonal, një program që do të mbështetet në një samit në Sofje në nëntor të këtij viti. Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal, së bashku me Bashkimin Evropian, qeveritë në rajon, CEFTA dhe partnerët, është në një fazë të përparuar të përgatitjes së një plani veprimi për një treg të përbashkët rajonal. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts