Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Samiti: Ballkani Perëndimor në BE, edhe për pajtim rajon

Samiti i krerëve të parlamenteve të Ballkanit Perëndimor, dhe Presidentit të Parlamentit Evropian, konfirmuan këtë të marrtë perspektivën e BE për rajonin, duke parë në dhe të një investim në paqe.

Zyrtarë të Bashkimit Evropian, të udhëhequr nga nikoqiri dhe presidenti i PE-së, David Sassoli, i cili inicioi samitin, përsëritën qëndrimin se PE dëshiron të jetë pjesë e procesit dhe vendimmarrjes, duke theksuar se rruga evropiane e vendeve të Ballkanit Perëndimor është një pjesë e rëndësishme e së ardhmes së BE-së.

Tema kryesore e samitit të Brukselit ishte vazhdimi i politikës së zgjerimit dhe roli i parlamenteve në promovimin e axhendës së reformave të BE-së dhe përmbushjen e aspiratave evropiane të vendeve të Ballkanit Perëndimor.

“Ne besojmë me forcë se zgjerimi do të sjellë dobi për njerëzit e rajonit dhe vendet anëtare të BE-së dhe se ai mund të sjellë pajtim shumë të nevojshëm në rajon”, tha Sassoli në një deklaratë pas takimit.

“Tani duhet të jemi të sigurt se kjo do të shndërrohet në veprim politik”, shtoi ai.

Samiti miratoi një deklaratë që konfirmon se anëtarësimi i plotë në BE ishte një “qëllim i zakonshëm i politikës së jashtme” dhe se ata prisnin vazhdimin e politikës së zgjerimit si një nga “vlerat më të mëdha” të BE-së.

Dokumenti i përbashkët thotë se samiti i Zagrebit duhet të luajë një rol thelbësor në rikthimin e besueshmërisë ndaj politikës së zgjerimit dhe dhënien e impulsit të ri, efektiv në proces përmes konkluzioneve konkrete, të cilat do ta afronin rajonin më pranë Unionit dhe do të siguronin qëndrueshmërinë e perspektivës evropiane të Ballkanit Perëndimor.

“Ne urgjentisht duhet t’i japim impuls të ri procesit të zgjerimit duke dhënë rezultate konkrete. Samiti i Zagrebit duhet të luajë një rol kryesor në këtë drejtim,” tha Sassoli, duke aluduar në presidencën gjashtëmujore të Kroacisë së Këshillit Evropian. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts