Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Rekomandimet: Si të ruheni nga COVID-i në kushte makine

Të ngasësh makinën me një ose më shumë njerëz brenda është një nga gjërat më të rrezikshme që mund të bësh kur bëhet fjalë për transmetimin e koronavirusit, sepse megjithëse duket si një alternativë disi më e sigurt për transportin publik, është ende një hapësirë ​​e ngushtë dhe e kufizuar.

Edhe nëse të gjithë pasagjerët mbajnë maska, grimca të imta mund të dalin në ajër.

“Nuk ka rëndësi nëse jeni jashtë, pasi grimcat hollohen menjëherë”, thotë Varghese Mathai, një fizikan në Universitetin e Bostonit në Massachusetts.

“Por nëse jeni brenda në makinë, ato grimca mund të qëndrojnë në kabinë dhe të grumbullohen në ajër”, tha ai për Business Insider.

Mathai, së bashku me kolegët në Universitetin Brown, hetuan se si grimcat e vogla lëvizin nëpër kabinën e një automjeti në variante të ndryshme të ventilimit.

Nuk është për t’u habitur, simulimi i tyre, i botuar në revistën Science Advances, tregoi se hapja e dritareve është metoda më efektive për pastrimin e grimcave potencialisht të ngarkuara me virus nga makinat.

Kur të gjitha dritaret ishin të mbyllura, midis 8 dhe 10 për qind e grimcave të nxjerra nga një person mund të arrinin një pasagjer. Ky numër ra në vetëm 0.2 deri në 2 përqind kur të katër dritaret ishin të hapura.

Sigurisht, në një ditë të ftohtë të dimrit, hapja e të gjitha dritareve nuk është opsioni më praktik, kështu që autorët eksperimentuan me variante të ndryshme dhe dolën me disa sugjerime.

 Dy dritare gjysmë të hapura

Simulimi i tyre u bazua në ngasjen e një Toyota Prius me 80 km / orë me shoferin në pjesën e përparme të majtë dhe një pasagjer në sediljen e pasme të djathtë.

Ventilimi më i mirë, nëse jo të gjitha dritaret mund të hapen, sigurohej nga një kombinim i një dritareje të hapur përballë shoferit (përpara djathtas) dhe pasagjerit (prapa majtas).

Në një makinë në lëvizje, ajri i pastër zakonisht rrjedh përmes dritares së pasme dhe del në pjesën e përparme, shpjegoi Mathai. Hapja e dritareve në anët e kundërta të atyre në makinë, përveç lejimit të daljes së grimcave, krijon një rrymë ajri që ndan shoferin dhe pasagjerin.

Por Mathai vëren se vetëm hapja pak e dritareve nuk do të jetë shumë e dobishme. Ai thotë se do të ishte mirë t’i ulni të paktën në gjysmë.

Në fund, ai theksoi se ventilimi shtesë në makinë nuk është zëvendësim i masave të tjera parandaluese të tilla si mbajtja e maskave, larja e duarve dhe dezinfektimi i hapësirave të përbashkëta. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts