Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

REALITETE/ Ushtria Papale, fytyra e panjohur e Vatikanit

Burimet historike zakonisht flasin shumë qartë për aktivitetet ushtarake të Vatikanit, dhe shumica e studentëve aktualë të historisë evropiane besojnë se koha e “luftës së Papës” përfundoi me fillimin e Rilindjes në Evropë.

Faktet, megjithatë, thonë se ushtria papale mori pjesë në më shumë gjashtë fushata ushtarake midis viteve 1796 dhe 1870, dhe deri në vitin 1878, një anije luftarake lundroi nën flamurin e Vatikanit, ndërsa në Luftën e Dytë Botërore më shumë se dy mijë ushtarë u ngarkuan me mbrojtjen e Papës.

Megjithatë, që nga themelimi i Shtetit të Vatikanit, në bazë të Traktatit Lateran midis Italisë dhe Kishës Katolike Romake të vitit 1929, Vatikani nuk ka marrë pjesë në asnjë luftë ose zyrtarisht ka pasur një ushtri të pavarur, por ka forca të armatosura që realisht mund të konsiderohen si një ushtri.

Garda Zvicerane

Ushtria papale sot quhet zyrtarisht Garda Zvicerane, e cila ka 135 trupa dhe është e ngarkuar me sigurinë në Vatikan.

Garda Zvicerane u krijua në 1506 në kohën e Papës Julius të Dytë dhe u bë ushtria e vetme aktive në Vatikan, të cilën papët e mëvonshëm vazhduan të mbështeteshin.

Arsyeja e zgjedhjes së Zvicrës ishte se në atë kohë shumë zviceranë, për shkak të varfërisë së madhe në vendin e tyre, punuan si mercenarë në ushtritë e shumë vendeve evropiane dhe u bënë të njohur si ushtarë të disiplinuar dhe të aftë, kështu që Papa punësoi një grup të këtyre mercenarëve që ata të shërbejnë si roje të tij personale.

Përveç kushteve të ndryshme që duhet të përmbushen nga një anëtar i kësaj Garde, është e rëndësishme të përmendet se ai duhet të jetë një ushtar i stërvitur dhe artist ushtarak, sepse Garda është përgjegjëse për sigurinë e Papës dhe sigurinë e përgjithshme në Vatikan dhe roli i tyre nuk është vetëm ceremonial, siç mund të mendojë ndokush.

Papa Pius i Shtati formoi në 1801 një njësi të veçantë përgjegjëse për sigurinë e tij personale. Kjo njësi u shfuqizua në vitin 1970. Kishte një njësi tjetër të rojes papale të formuar nga Papa Pius i nëntë në 1850, dhe kjo njësi mori pjesë në mbrojtjen e Romës nga pushtimi italian në 20 shtator 1870, Më pas ajo u shfuqizua në 1970.

Në 1991, Departamenti i Sigurisë së Vatikanit ndryshoi emrin e tij në Korpusin e Sigurisë, dhe në 2002, roli i policisë së Vatikanit ndryshoi dhe tani vepron nën emrin zyrtar të Karabinierëve të Vatikanit.

Garda Zvicerane dhe Mbrojtja e Papës Klementit i Shtati

Garda Zvicerane u veçua veçanërisht në mbrojtje të Papës më 6 maj 1527, kur Perandori Charles i Pesti Parisit pushtoi Romën. Në një ngjarje të njohur në historinë evropiane si Grabitja e Romës, nga 187 anëtarë të Gardës Zvicerane, vetëm 42 mbijetuan, por arritën të sigurojnë arratisjen e Papës Clement i Shtati përmes një kalimi të fshehtë nga Vatikani në Kalanë e Sant Angelo.

Sakrifica e Gardës në mbrojtje të Papës në këtë ngjarje kujtohet përmes një betimi zyrtar që ndërrmarin Rojet e reja, e ndërkohë ajo u kujtua nga Papa Françesku në 2015, duke thënë, ndër të tjera: “bëjnë thirrje për dashuri deri në vdekje”. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts