Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

RAPORTIMI/ Hoti, me “shpatulla pas muri” për Marrëveshjen e Uashingtonit: si e pranove “mini Shengenin”?

Me kërkesën e tij, Kryeministri i Kosovës, Avdullah Hoti, u paraqiti një raport anëtarëve të Kuvendit mbi Marrëveshjen e Uashingtonit dhe rrjedhën aktuale të dialogut me Serbinë në Bruksel. Aty, ligjvënësit e opozitës kanë kritikuar kryeministrin për negociatat mbi pasuritë e Kosovës.

Hoti në mënyrë kronologjike kujtoi se procesi i dialogut ka vazhduar që kur ai mori detyrën e Kryeministrit tre muaj më parë, duke theksuar se parimet dhe platforma për dialog janë Kushtetuta e Kosovës. Ai theksoi se nuk do të ketë negociata mbi integritetin territorial të vendit, rendin kushtetues dhe sistemin unitar.

Sipas tij, Kosova nuk po zhvillon një dialog teknik me Serbinë, por një dialog për normalizimin e plotë të marrëdhënieve me njohje reciproke.

“Marrëveshja e paqes midis Kosovës dhe Serbisë duhet të përfundojë në njohjen reciproke, nuk do të ketë zgjidhje krijuese për njohjen reciproke. Së dyti, marrëveshja duhet të përmbajë detyrimin e BE-së për të përmbyllur njohjen e Kosovës nga pesë shtetet që nuk e njohën atë. E treta, marrëveshja duhet të përmbajë dispozita mbi shfuqizimin e Rezolutës 1244 dhe anëtarësimin e Kosovës në Kombet e Bashkuara”, tha Hoti.

Kryeministri i Kosovës vlerësoi se Marrëveshja e Uashingtonit e arritur më 4 shtator në Shtëpinë e Bardhë ishte një hap i madh drejt normalizimit të plotë të marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë dhe se nuk ishte i dëmshëm për Kosovën. Ai vuri në dukje se pjesa ekonomike e marrëveshjes së Uashingtonit parashikon investime të mëdha në infrastrukturë, si dhe sjelljen e gazit në Kosovë.

Hoti përsëriti se çështja e Bashkimit të Komunave Serbe (Asocacionit)nuk do të hapet në dialog, sepse ajo çështje përfundoi me Marrëveshjen e Brukselit nga 2013 dhe vendimin e Gjykatës Kushtetuese të Kosovës nga 2015.

“Për të gjitha temat në Bruksel, parimi është që ne nuk biem dakord për asgjë nëse nuk jemi dakord mbi marrëveshjen përfundimtare,” tha Hoti.

“Mini Schengen, si mini Jugosllavi”

Në debatin pasues, shefi i grupit parlamentar të Lëvizjes opozitare “Vetëvendosja”, Rexhep Selimi, vlerësoi se Kosova nuk do të merrte asgjë nga marrëveshja e Uashingtonit, ndërsa ai e quajti hipokrizi prezantimin e Hotit.

“Çfarë lloj marrëveshje është kjo?! Ju jeni duke iu referuar marrëveshjes gjatë gjithë kohës. Me kë e nënshkruat marrëveshjen? Ne pamë një letër të shkruar mirë,” tha Selimi.

Ai kritikoi kryeministrin e Kosovës për pranimin e “mini Shengenit”, kur ai vetë ishte kundër tij, duke e quajtur atë një “mini Jugosllavi”. Selimi gjithashtu vlerësoi se është një gabim që Liqeni Gazivode në veri të Kosovës është pjesë e marrëveshjes, sepse nuk është një liqen natyral por një liqen artificial i ndërtuar me paratë e qytetarëve të Kosovës.

Nga ana tjetër, Arben Gashi, kreu i grupit parlamentar të Aleancës Demokratike të Kosovës nga i cili vjen kryeministri Hoti, tha se marrëveshja e Uashingtonit ishte një moment historik.

“Kosova ka hyrë në marrëdhëniet ndërkombëtare si një palë e barabartë dhe është e sigurt se rreziku i të ashtuquajturave ‘thika’ nuk ka ekzistuar kurrë në harta. Nëse ekzistonte, është në avantazh të Z. Hoti që ai e eliminoi atë,” tha Gashi.

Ai shtoi se njohja e Izraelit e ka forcuar Kosovën ndërkombëtarisht.

Njohja e Izraelit

Sidoqoftë, Enver Hoxhaj, duke folur në emër të grupit parlamentar të Partisë Demokratike të Kosovës në opozitë, vuri në dyshim njohjen e Izraelit, duke thënë se njohja ende nuk është zyrtarisht në letër.

Hoxhaj vlerësoi kthimin e Shteteve të Bashkuara në dialog, por i bëri thirrje kryeministrit Hoti për përfshirjen e pasurisë së Kosovës në marrëveshje, e cila hapi paketën e Ahtisaarit.

“Paragrafi i marrëveshjes së Uashingtonit që flet për kishat është hapja e kësaj pakete. Sot, kur flasim për rregullimet për komunitetet jo-shumicë, është hapja e kësaj pakete. Eshtë gjithashtu hapja e debatit për pronën, hapja e paketës Ahtisaari,” tha Hoxhaj. /tesheshi.com/

 

 

auto pjese dak

Related posts