Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

QËNDRIMI/ Dritan Abazoviç: pse jo aleancë me Gjukanoviçin dhe po me opozitën

Ne nuk do të jemi në krah të Gjukanoviç ose opsionit pro-serb, i tha DW Dritan Abazoviç, presidenti i URA dhe udhëheqësi i koalicionit “E Zezë në të Bardhë”. Po pse ka zgjedhur të bëjë aleancë me opozitën?

Abazovicc, si e shihni rezultatin e zgjedhjeve në Malin e Zi? A është kjo një fitore e demokracisë apo një kthesë djathtas, në drejtim të largimit nga BE dhe NATO?

Një ndryshim tektonik ndodhi në Malin e Zi, diçka që ka qenë e pabesueshme për shumë vite dhe për shumë breza. Ne jemi vendi i parë në Evropë që nuk patëm një ndryshim demokratik të qeverisë deri dje. Ndodhi në këto zgjedhje dhe është diçka që sipas gjykimit tim modest është shumë pozitive. Mbetet të shihet se çfarë do të ndodhë më pas me formimin e qeverisë së re dhe shumicën e re.

Sipas mediave në rajon, fati i Malit të Zi është në duart tuaja

Ne besuam se mund të ishim ndërrues të lojërave dhe u bëmë kështu. Ne përmbysëm regjimin e Milo Gjukanoviccit, i cili ishte i paprekshëm për 30 vjet. Ra ‘Lukashenko’ nga Ballkani dhe ky është një fakt shumë i rëndësishëm. Kjo nuk do të thotë që vendi nuk përballet me sfida të mëdha, por për sa i përket koalicionit tonë dhe asaj që thamë në fushatën zgjedhore, Mali i Zi mund të jetë shumë i qetë, sepse politika jonë është pro-evropiane, civile dhe synon të përfshijë plotësisht vlerat evropiane në shoqërinë tonë.

A është e mundur të arrihet kjo me opozitën, e cila përfshin partitë pro-ruse?

Unë mendoj se tezat që paraqiten në lidhje me opozitën pro-ruse dhe pro-serbe janë të gabuara. Jo sepse nuk ka parti të tilla ose sepse partive të tilla nuk u është dhënë një numër i konsiderueshëm vendesh. Ne kemi nevojë për të formuar një qeveri civile. Asnjë shumicë pro-serbe nuk fitoi këtu. Shumica dërrmuese e qytetarëve malazezë, pavarësisht nga mandati i tyre, po thërrasin për ndryshim.

Lëvizja juaj Qytetare URA ose Koalicioni Bardh e Zi, të cilit ju jeni drejtues është në shkallët për formimin e një qeverie të re. Me cilin kamp do të dilni: opozita malazeze, e cila është heterogjene dhe përfshin forca pro-ruse, apo ndoshta socialistët e Gjukanoviçit?

Ne nuk do të jemi në krah të Gjukanoviçit, sepse ne i kemi kushtuar tërë jetën tonë politike luftës kundër regjimit të tij. Kjo është një gjë. Së dyti, ne nuk do të jemi as me opsionin pro-serb, por ne do të kërkojmë partneritete në bazë të të cilave i kemi caktuar ato para zgjedhjeve. Ne kërkuam që të formohej një qeveri eksperte dhe kolegët nga opozita e pranuan atë. Nuk duhet të ketë politikanë në një qeveri eksperte. Dhe nuk do të ketë politikanë. Prandaj, nuk ka asnjë ndryshim në kursin e politikës së jashtme të Malit të Zi, as në detyrimet ndërkombëtare të marra. Ne duhet të punojmë së bashku për të promovuar agjendën evropiane dhe parimet që u premtuam qytetarëve në aktivitetet e tyre parazgjedhore. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts