Auto Dak
Auto Dak

PROJEKTET/ Si do investojë Banka Botërore për modernizimin e transportit në Ballkanin Perëndimor

Banka Botërore po fillon një projekt për të modernizuar infrastrukturën etransportit në Ballkanin Perëndimor, me qëllim lehtësimin e rrugëve dhe zhvendosjen e trafikut të mallrave në rrugë hekurudhore dhe ujore.

Kompanisë britanike Wood i është dhënë një kontratë për të punuar në përmirësimin e transportit në Ballkan, duke synuar të gjejë mënyra për të zhvendosur transportin e mallrave në një mënyrë më miqësore me mjedisin.

Mediat perëndimore thonë se rajoni i Ballkanit Perëndimor ka një nga format më të ndotura të transportit të mallrave, duke çuar në efekte të pafavorshme shëndetësore, dhe projekti do të prekë Serbinë, Bosnjen, Shqipërinë, Kosovën, Malin e Zi dhe Maqedoninë Veriore.

Roman Pizon, shefi i transportit të Bankës Botërore, u tha mediave britanike se Wood ka përvojë që mund të ndihmojë Ballkanin të adresojë siç duhet problemin e pamjaftueshëm në logjistikën e transportit.

Komisioni Evropian thotë se, në sajë të ndihmës teknike për Ballkanin Perëndimor, do të identifikohen pikat kryesore në korridoret e transportit evropian në të gjithë rajonin, për të identifikuar projektet që do të marrin mbështetje prioritare, siç është modernizimi i vendkalimeve kufitare për transportin e mallrave.

“Financimi për fazën e projektimit është siguruar dhe zbatimi do të pasohet nën Fondin e Investimeve të Ballkanit Perëndimor”, tha ai.

Qëllimi është të zvogëlojë kohën e pritjes për transportin e mallrave në dogana dhe terminalet kufitare, por edhe të zvogëlojë radhët e kamionëve në vendkalimet kufitare.

“Një plan i detajuar do të propozohet deri në fund të vitit 2019, me aktivitete që synojnë heqjen e të gjitha pengesave jo fizike për të lidhur Ballkanin Perëndimor me vendet anëtare të BE”, u theksua nga zyrtari i lartë i Bankës Botërore. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts