Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

DIPLOMACIA/ Profesori francez: ajo që Macron s’kupton dot nga politika e jashtme

Bertrand Badie, një profesor në Institutin e Shkencave Politike të Parisit, tha se politika e jashtme franceze duhet të ndryshojë plotësisht.

Badie foli për gazetën L’Opinion rreth politikës franceze.

Duke folur për ushtarët francezë në Mali, ai tha se nëse qeveria franceze i besohet, atëherë ata po luftojnë vetëm kundër organizatave terroriste atje, por “ka armiq me të cilët të luftojnë me kokën e tyre”.

Realiteti është bërë më kompleks

“Sidoqoftë, realiteti është më i komplikuar,” tha profesori Badie, duke theksuar se Shtetet e Bashkuara dhe Franca nukkanë fituar luftra që nga viti 1945.

“(Presidenti francez) Emmanuel Macron bën deklarata por nuk i zbaton ato. Ka kontradikta midis asaj që tha Macron tani dhe në zgjedhjet presidenciale (2017) dhe politikës aktuale të Francës. Politika e jashtme franceze duhet të ndryshojë plotësisht,” tha Badie. .

Ai vuri në dukje se ajo që Franca është në një botë globalizuese duhet të ripërcaktohet.

Badie tha se në mënyrë që Franca të bëhet një fuqi e globalizuar, ajo duhet të ketë qëllime dhe të jetë modeste.

Politika e ndërveprimit

Duke theksuar se në këtë kontekst Franca duhet të dijë që periudha kur ishte e mundur të veprohej vetëm në Afrikë ose Liban ka mbaruar.

Badie tha se duhet të krijojë një politikë të bazuar në ndërveprime dhe ndërvarësi.

Ai shtoi se partneriteti duhet të ketë përparësi mbi konceptet e “armiqve” ose “aleatëve” në marrëdhëniet midis vendeve. /tesheshi.com/

 

 

auto pjese dak

Related posts