Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

PËRGËNJESHTRIMI/ Shkenca: Ca këshilla të gabuara mbi luftën ndaj koronavirusit

Shkencëtarët po kundërshtojnë një listë me këshilla për të luftuar koronavirusin e cila po qarkullon në rrjetet sociale. Saktësia e listës, e cila u pohua se ishte krijuar nga ekspertë në Shkollën e Mjekësisë Stanford, u mohua nga institucioni në fjalë.

Këshillat e parandalimit të rremë përfshijnë rregullisht pompimin e lëngjeve që do të lanin virusin në stomakun tuaj, ku do të shkatërrohej nga acidi. Ekspertët e Universitetit Stanford e shohin këtë si një gënjeshtër të plotë.

Ndër këshillat që doli të jetë e rreme, është testi për Covid-19, i cili përfshin mbajtjen e frymës tuaj për 10 sekonda pa kollitje. Pretendohet se kush e bën këtë nuk është i infektuar. Autoritetet britanike thonë se kjo nuk ka asnjë lidhje me të vërtetën.

Sipas ekspertëve, keqinformimi në rrjetet sociale mund të jetë shumë i rrezikshëm sepse i stimulon njerëzit drejt një rreziku edhe më të madh të infeksionit dhe trajtimit jo adekuat.

Departamenti Britanik i Shëndetit dhe Mirëqenies ka paralajmëruar qytetarët të kujdesen ndaj këshillave të rreme për koronavirusin.

“Ne jemi të vetëdijshëm për këshilla të pasakta të virusit që qarkullojnë në internet. Raportet anonime, të cilat pretendohet se janë shkruar nga ekspertë të Stanford ose mjekë japonezë, sugjerojnë që ju të mund të kontrolloni vetë koronavirusin tuaj duke mbajtur frymën tuaj. Kjo nuk është e vërtetë”,  është raportuar nga ky departament.

Universiteti Stanford tha në një deklaratë se “një mesazh i qarkulluar gjerësisht për Covid-19, i atribuar një anëtari të bordit të Spitalit Stanford, përmbante informacion të pasaktë”, dhe nuk kishte asnjë lidhje me institucionin.

Një mesazh zinxhir që ka përmbytur rrjetet sociale pretendon, ndër të tjera, se pirja e sasive të mëdha të lëngjeve, të paktën çdo 15 minuta, mund të shkatërrojë virusin, i cili do të përfundonte në stomak, ku do të shkatërrohej nga acidet.

“Pakuptimësi absolute! Së pari, virusi nuk zbret në fytin tuaj. Ju mund ta merrni frymë direkt në mushkëri”, tha Paul Hunter, një profesor i mjekësisë në Universitetin e Anglisë Lindore.

“Një gënjeshtër totale. Kjo nuk është e vërtetë”, shtoi Loren Raunch, një epidemiologe nga Los Angeles.

Këshillat e rreme sugjerojnë gjithashtu që nëse një person i infektuar teshtin, të gjithë brenda një perimetri prej dhjetë metrash janë në rrezik për infeksion.

“Nëse jeni më shumë se një metër larg nuk do të infektoheni”, tha shkurt profesori Hunter.

Shëndeti Publik i Anglisë (PHE) zakonisht ndjek personat e dyshuar për COVID-19 si brenda dy këmbëve të një çështje të konfirmuar.

Ndër ato që thuhen është dhe ajo se virusi “urren diellin” dhe temperaturat e larta, gjë që gjithashtu nuk është e vërtetë. Profesori Hunter shpjegon se “nxehtësia nuk i vret viruset”.

Dr. Michael Head, një studiues i lartë në Universitetin e Southampton, kujtoi se ka një numër të madh të personave të infektuar në Azinë Juglindore dhe Lindjen e Mesme, aty ku temperaturat janë të larta, gjë që mohon edhe tezën e temperaturave të larta si “vrasës” të koronavirusëve.

Një tjetër mit thotë se shpëlarja e fytit tuaj me ujë me kripë mund të parandalojë infektimin. Disa prova sugjerojnë se kjo mund të ndihmojnë njerëzit të shërohen më shpejt nga ftohja e zakonshme, por nuk ka asnjë lidhje me luftimin e infeksioneve të tjera të frymëmarrjes, tha Organizata Botërore e Shëndetit. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts