Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

PANDEMIA/ “Paketa e shpëtimit” në Kosovë: ja vendimet e një qeverie të “rrëzuar”

Qeveria e Kosovës ka miratuar, në një mandat teknik, një paketë urgjente të masave fiskale me vlerë afro 180 milion euro për të ndihmuar qytetarët dhe ekonominë e vendit në kohë emergjencash shëndetësore dhe të zbatojë masa kundër përhapjes së koronavirusit.

Një nga masat e ndërmarra është që të dyfishohet vlera e skemës sociale për të gjithë përfituesit e kwsaj skeme për muajin prill dhe maj.

Një shtesë shtesë prej 30 eurosh në muaj është aprovuar për të gjithë përfituesit e skemave sociale dhe të pensioneve që marrin përfitime mujore më pak se 100 euro për prill, maj dhe qershor, tha qeveria.

Qeveria ka vendosur të mbështesë financiarisht kompanitë në vështirësi financiare duke mbuluar koston e pagave mujore për punonjësit në shumë prej 170 euro për prill dhe maj, subvencione për qiratë në hapësirë ​​deri në 50 përqind të vlerës për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme dhe mbulimin e vlerës së kontributeve pensionale për pagat për prillin dhe majin.

Qeveria ka vendosur të sigurojë hua pa interes për ndërmarrjet në pronësi publike që kanë vështirësi financiare për shkak të emergjencave të shëndetit publik, me qëllim të sigurimit të likuiditetit të përkohshëm të tyre, me një kthim deri më 31 dhjetor të këtij viti.

Një masë është sigurimi i ndihmës shtesë financiare për komunat në Kosovë të prekura nga pandemia.

Një masë është sigurimi i një pagese prej 300 eurosh për punonjësit e fushës direkt në rrezik të kontraktimit të vendit të punës: mjekët dhe infermierët, oficerët e policisë, rojet e burgut, zjarrfikësit, ushtarët, punonjësit e karantinës, inspektorët, oficerët doganorë. ..

Më tej, shtesë 100 euro për punonjësit e dyqaneve ushqimore, furrat e bukës dhe farmacitë për prill dhe maj.

Shlyerja e një pagese mujore prej 130 euro për qytetarët që humbasin punën e tyre për shkak të një emergjence në prill, maj dhe qershor.

Ndërkohë, me 2 milion euro do mbështeten dhe iniciativat dhe projektet që synojnë përmirësimin e jetës së komuniteteve jo-shumicë në Kosovë, të cilat preken më rëndë nga urgjencat e shëndetit publik.

Ndihma për kompanitë

Sigurimi i likuiditetit financiar për ndërmarrjet mikro dhe të vetëpunësuarit përmes programeve të caktuara të Fondit të Garancisë së Kredisë së Kosovës, ndërmarrjeve që ofrojnë shërbime themelore, rritjes së buxhetit për grante dhe subvencione për Ministrinë e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural për rritjen e prodhimit bujqësor dhe rritjen e buxhetit për grante dhe subvencione në Ministria e Kulturës, mbështetje për eksportuesit në Kosovë pas përfundimit të urgjencës së shëndetit publik.

Ndihma financiare për kompanitë që regjistrojnë punonjës me kontratën e urgjencës shëndetësore publike të paktën një vit, në 130 euro, për dy muajt e ardhshëm pas regjistrimit.

Pagesa prej 130 euro për qytetarët me kushte të rënda sociale, të cilët janë regjistruar si të papunë në institucionin kompetent dhe që nuk janë përfitues të ndonjë të ardhuri mujor nga buxheti i Kosovës për prill, maj dhe qershor.

Ministri i Financave dhe Transfertave është i autorizuar të vendosë për masat e nevojshme të parashikuara në paketën fiskale emergjente për të përcaktuar kriteret, afatet, kushtet, modalitetet dhe të gjitha specifikimet e tjera të nevojshme për aplikimin e tyre, në përputhje me parimet e menaxhimit të financave publike. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com