Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

OBSH: Të rriturit dhe fëmijët, më shumë aktivitet fizik gjatë një pandemie

Të gjithë të rriturit duhet të bëjnë të paktën 150 minuta aktivitet të rëndë fizik në javë, gjë që është edhe më e rëndësishme për mirëqenien dhe shëndetin mendor në epokën e koronavirusit, njoftoi Organizata Botërore e Shëndetësisë të mërkurën në udhëzimet e saj.

Rekomandohet që fëmijët dhe adoleshentët të kenë një mesatare prej një ore aktivitet fizik ditor dhe që ata të kufizojnë kohën e tyre para ekraneve elektronike.

“Njerëzit e të gjitha moshave duhet të kompensojnë sjelljen e ulur ulur me aktivitet fizik për të zvogëluar rrezikun e sëmundjes dhe për të shtuar vite në jetën e tyre”, tha OBSH.

“Rritja e aktivitetit fizik jo vetëm ndihmon në parandalimin dhe menaxhimin e sëmundjeve të zemrës, diabetit të tipit 2 dhe kancerit, por gjithashtu zvogëlon simptomat e depresionit dhe ankthit, zvogëlon rënien njohëse, përfshirë sëmundjen e Alzheimerit dhe përmirëson kujtesën,” tha Ruediger Krech, drejtori i OBSH. për të promovuar shëndetin.

Një në katër të rritur dhe katër në pesë adoleshentë nuk kanë aktivitet të mjaftueshëm fizik, i cili mund të përfshijë ecjen, çiklizmin, kopshtin dhe pastrimin, paralajmëron OBSH.

Gratë shtatzëna dhe nënat pas lindjes rekomandohen 150 deri në 300 minuta aktivitet aerobik mesatar deri të fuqishëm në javë.

Sipas Juana Willumsen, zyrtare teknike e OBSH-së, kjo sjell përfitime shëndetësore si për nënën ashtu edhe për foshnjën. “Për shembull, gratë që janë fizikisht aktive gjatë shtatzënisë ulin rrezikun e diabetit gestacional me 30 përqind,” tha ajo.

Të rriturit mbi moshën 65 vjeç këshillohen të bëjnë ushtrime forcuese të muskujve dhe aktivitete të përqendruara në ekuilibër dhe koordinim për të parandaluar rëniet e mëvonshme. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts