Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Një irritim ndërkombëtar ekonomik ndaj Kinës: a duhet ta testojë ushqimin e importuar?

Vendet që janë prodhuesit më të mëdhenj të ushqimit në botë janë gjithnjë e më të zhgënjyer nga kontrolli kinez i produkteve të importuara.

Ata i bënë thirrje Kinës që të ndalojë testimin agresiv për virusin corona, i cili shumë pretendojnë se është i barabartë me sanksionet tregtare, raporton Reuters.

Autoritetet kineze pretendojnë se kanë zbuluar virusin në paketimin e produkteve nga 20 vende, duke përfshirë mishin e derrit nga Gjermania, viçin nga Brazili dhe peshqit nga India.

Megjithatë, zyrtarët e huaj deklarojnë se këto kontrolle janë të pabazuara dhe se ato dëmtojnë reputacionin e ushqimit të importuar pa ndonjë arsye.

Në takimin e Organizatës Botërore të Tregtisë, i cili u mbajt në 5 dhe 6 nëntor, Kanadaja e quajti testimin kinez të ushqimit të importuar dhe ndalimin e tyre “sanksione të pajustifikuara tregtare” dhe u bëri thirrje autoriteteve në vend të ndalojnë këtë praktikë.

Kanadaja pretendon se Kina nuk dha një justifikim shkencor për këto masa, duke marrë mbështetje nga Australia, Brazili, Meksika, Britania e Madhe dhe Shtetet e Bashkuara.

Uashingtoni tha të martën se i kishte kërkuar Kinës dhe Organizatës Botërore të Tregtisë të sigurojnë që masat që ajo merr të vlerësojnë në mënyrë adekuate rreziqet reale, veçanërisht kur ato kufizojnë në mënyrë të padrejtë tregtinë.

Departamenti Amerikan i Bujqësisë deklaroi se kufizimet e fundit kineze mbi ushqimin e importuar për shkak të COVID-19 nuk bazohen në fakte shkencore dhe se ato rrezikojnë tregtinë.

Mundësia që virusi të ketë origjinën nga jashtë

Sidoqoftë, që nga ajo kohë, Kina ka rritur vetëm testimin e ushqimit të importuar.

Global Times, një tabloid i mbështetur nga Partia Komuniste në pushtet, sugjeroi këtë javë që prania e koronavirusit në ushqimin e importuar rrit mundësinë që virusi të ketë origjinën jashtë dhe jo nga Wuhan-i siç mendohej.

Kina filloi testimin e ushqimit të importuar të ftohtë dhe të ngrirë për virusin corona në qershor, pasi një grup infeksioni shpërtheu midis punëtorëve në një treg në kryeqytet.

Organizata Botërore e Shëndetësisë pretendon se as ushqimi, as paketimi nuk njihen si mënyra të transmetimit të virusit. /tesheshi.com/

 

auto pjese dak

Related posts