Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Nga Besim LIMANI: Nevoja për një unitet politik në Kosovë

Ngjarjet rreth zhvillimeve politike nё Kosovё janё futё nё njё fazё dhe nё njё dinamikё tё re.

Pas mocionit tё mosbesimit ndaj qeverisё Kurti me 25 mars 2020, klasa politike e aleancёs sё mocionistve, ku fatkeqёsisht tё gjitha partit politike shqiptare dhe minoriteti serb u bёnё bashkё pёr ta rrёzuar qeverinë e dalё nga zgjedhjet e 6 tetorit 2019. Arsyet pёr njё pozicionim tё tillё tё klasёs aktuale politike ishin nga mё tё ndryshmet, por kryesore ishin dy. E para ishte frika nga llogaridhёnia dhe humbja e privilegjeve tё partive qё ishin pёr 20 vite nё pushtet, dhe e dyta, frika dhe inferioriteti nga personaliteti i Albin Kurtit i cili zotëron njё stil dhe nivel mё ndryshe si nё aspektin intelektual ashtu edhe në atё politik nё krahasim me elitën e deritashme politike tё Kosovёs.

Tani, me qeverinë e dalë nga kontrabandimi i votave nё Parlament (pasi u bёnё shumё pazare dhe ndёrhyrje direkte edhe nga Presidenti qё tё arrihej numri i mjaftueshёm i deputetёve pёr votimin e qeverisё “Hoti”), po ka probleme tё theksuara si nё miratimin e ligjeve ashtu edhe nё menaxhimin e situatёs nё kohё pandemie. Problem tjetёr janё edhe bisedimet me Serbinë. Zatёn, kёtu u sulmua mё sё shumti qeveria “Kurti”, duke e akuzuar nga kundёrshtarёt politikë si anti-amerikane, anti-UҪK e ҫka jo tjetёr, ku nё këtë korr nuk munguan as disa mediume informative.

Lista e dёmeve dhe dёshtimeve tё qeverisё “Hoti” ёshtё shumё e gjatё, bile dёshtimet dhe pasojat po zgjerohen pёrditë e mё shumё nё mёnyrё eksponenciale. Dёmet qё po shkaktohen nga menaxhimi i dobёt janё sidomos nё rritjen e numrit dhe trajtimin e tё smurёve me COVID-19, ku siç po duket, kjo qeveri e ka humbur luftёn nё kёtё fushё pёr nga numri i tё infektuarve ditorë qё aktualisht sillet në rreth 200 dhe ai i vdekjeve me 5 e 6 nё ditё.

Tjetёr pikё e dobёt ёshtё edhe menaxhimi nё aspektin ekonomik i cili me masat e marra po tregon qё pёr dallim nga qeveria “Kurti” dhe shtetet e tjera po i çon drejt falimentimit shumё ekonomi tё vogla dhe po i ngarkon asetet shtetrore duke mos e pasё idenc se si tё reagohet dhe si tё arrijё ta shtrijё autoritetin e saj nё popull, e qё duket se po i mungon.

Pёr mё shumё, gjendja u rёndua edhe mё tepёr me aktakuzat e Gjykatёs Speciale nё adresё tё Presidentit Thaçi. Pasiviteti dhe injoranca e klasёs politike qё tё jetё aktive nё raportet me zhvillimimet e luftёs sё pastёr tё UҪK-sё duke injoruar dhe prolonguar akuzat dhe nxjerrejen e fakteve tё vrasjeve dhe masakrave tё regjimit serb ndaj popullatёs shqiptare nё periudhen e luftёs para gjykatave. Si duket njё vonesё dhe injorim i till i nxjerrjes nё pah tё shkeljeve dhe abuzimeve serbe iu kthye si bumerang politikanёve nё Kosovё. Pra u hapё edhe njё front i rёndё e i padrejtё pёr Kosovёn si shtet dhe shoqёri.

Pra, nё rastin e Kosovёs problemi nё luftimin e pandemisё sё COVID-19 ёshtё mё komplekse pёr t’u luftuar edhe pёr arsyet e zhvillimeve politike qё shkaktuan rrёzimin e qeverisё “Kurti”. Po a ka rrugëdalje? Natyrisht qё nёse egziston vullneti dhe largohen inatet politike nga partitё dhe faktorёt qё e kanё sjell gjendjen nё kёtё pikё, si dhe unifikohet spektri politik, atёherë shumё lehtё mund tё arrihet njё rrugëdalje. E ajo do ishte nёse do tё uleshin politikanёt dhe tё diskutonin daljen nga kjo rrugё qё momentalisht duket se ёshtё e pa krye (qorre).

Realisht ekzistojnё dy mundёsi qё do ishin tё mundshme tё nxjerrnin Kosovёn nga kjo situatё. E para mundёsi do ishte, nё rastё se krijohet njё unitet nё mes partive politike dhe bёhet i mundur kthimi i Albin Kurtit nё pozitёn e kryeministrit, dhe zgjidhja e dytё do ishte mbajtja e zgjedhjeve tё jashtёzakonshme parlamentare sa mё parё qё tё jetё e mundur, pasi nuk ka mё kohё pёr tё humbur. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts