Auto Dak
Auto Dak

FILMIMI/ NASA e shqetësuar për zjarret në Amazona: ofron pamje nga hapësira dhe paralajmëron…

Gati 9,000 zjarre aktive kanë përfshirë qiellin mbi Amazonë – dhe regjistrimet e tymit të rëndë janë kapur nga Stacioni Hapësinor Ndërkombëtar. Fatkeqësisht, shkatërrimi i një prej bimësive më të larmishme në botë nuk është pasoja e vetme që kërcënon.

Deri në dhjetë përqind e të gjitha llojeve të kafshëve jetojnë në Amazonë dhe ky pyll, më i madhi në botë, është zona me biodiversitetin më të madh në botë.

Megjithatë, kjo botë e egër magjike po zhduket para syve tanë, dhe jo vetëm ajo.  Satelitët e NASA-s kanë kapur skenat e zymta të monoksidit të karbonit që dërgohen në atmosferë nga zjarret.

NASA ka matur nivelet e monoksidit të karbonit në një lartësi prej 5,500 metra nga 8 gusht deri në 22 gusht dhe lëshoi ​​një animacion të të dhënave të regjistruara.

Monoksidi i karbonit tregohet me ngjyra ndërsa ngrihet në atmosferë.

Eshtë një ndotës i ajrit që mund të udhëtojë në distanca të gjata dhe të qëndrojë në atmosferë për rreth një muaj, dhe është diçka që luan një rol të madh në ndryshimin e klimës.

NASA deklaron se monoksidi i karbonit deri më tani është regjistruar në lartësi të mëdha dhe aktualisht ka pak efekt në ajrin që thithim, por po vjen një sezon i erërave të forta që do ta ulin atë në lartësi, ku do të ketë një efekt të thellë në cilësinë e ajrit.

Zjarret në pyje janë shkaktuar nga njerëzit këtë vit.

Eshtë interesante se ato shpërthyen pasi Jair Bolsonaro u bë president i Brazilit. Duhet kujtuar se ai mbron “konvertimin” e pyjeve dhe shpërndarjen e kësaj toke për kompanitë e angazhuara në miniera, prerje dhe bujqësi. /tesheshi.com/

Image of Earth showing carbon monoxide levels in green(low) to red (high).

auto pjese dak

Related posts