Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Menu interesante: ç’hanë njerëzit më të shëndetshëm e më jetëgjatë në botë?

Në veriun e largët të Pakistanit, në luginën malore Hunza të vendosur në rajonin Gilgit-Baltistan, njerëzit jetojnë deri në 120, 130 vjet.

Disa prej tyre festuan edhe ditëlindjen e tyre të 145-të para se të largoheshin nga kjo botë. Numri i saktë i viteve është i vështirë të përcaktohet, sepse hunzët nuk kanë çertifikata lindjeje apo prova për të vërtetuar vitalitetin e tyre.

Në pjesën tjetër të Pakistanit, jetëgjatësia është 67 vjet, por në çatinë e botës, në shkretëtirat e izoluara të Himalajeve, ekzistojnë ligje krejtësisht të ndryshme të jetës dhe vdekjes. Studiuesit kanë vërejtur se gratë mund të mbeten shtatzënë shumë vonë, në të gjashtëdhjetat e tyre, madhe dhe më vonë, dhe gjithashtu besohet se ato nuk vuajnë nga kanceri. Shkencëtarët janë duke kërkuar një shpjegim në mjedis dhe ushqim.

Hunzët pinë ujë nga akullnajat, kultivojnë ushqimin e tyre dhe pasi janë shkëputur nga qytetet përreth, ata nuk hanë asgjë të përpunuar. Kajsitë janë shpesh në menunë e tyre, dhe gjatë agjërimit me ditë e madje edhe muaj, ata nuk hanë asgjë përveç lëngut të freskët të këtij fruti super të shëndetshëm. Mishi i tyre nuk është në menu çdo ditë, ato dominohen nga drithërat dhe perimet. Ata praktikojnë yoga, ushtrime të frymëmarrjes dhe meditim.

Origjina e tyre është e mbështjellë me mister. Lëkura është më e butë se të gjithë popujt fqinjë dhe gjuha e tyre (Burushaski) është më e ngjashme me baskishten se sa me ndonjë tjetër që i rrethon. Spekulohet se ata janë pasardhës të ushtarëve të Aleksandrit të Madh të cilët nuk mund ta ndiqnin, ndaj dhe u vendosën të qëndronin në Himalaje. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts