Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Me brinjët në vlerë ari, Botsvana vuan gjuetinë e paligjshme të rinocerontëve

Gjuetia e paligjshme e rinocerontëve në Botsvana është rritur ndjeshëm këtë vit, thanë autoritetet në vendin afrikan.

E kërcënuar ndryshe me zhdukje, ajo është zhvilluar veçanërisht në Delta Okavango, ku në vitin 2019 u kapën 23 sosh të bardhë dhe tetë të zinj, të gjithë të vrarë në tetor 2018.

Këto janë të dhëna të lëshuara nga Ministria e Mjedisit, Specieve të Rrezikuara dhe Turizmit. Nëntë rinocerontë u vranë midis prillit dhe tetorit të këtij viti, tha ministria, ndërsa 13 të tjerë u vranë që nga tetori, një numër i paparë. Botsvana është një nga vendet afrikane me numrin më të madh të rinocerontëve.

Shërbimi mjedisor shtetëror pretendon se nëse vazhdon gjuetia e tillë intensive në Botsvana, nuk do të ketë më shumë rinocerontë brenda një viti ose dy, veçanërisht të zinj, të cilët janë më të rrezikuar.

Botsvana morri 100 rinocerontë nga Afrika e Jugut në vitin 2015, kur ai vend vendosi të transferojë një numër prej tyre për fqinjët e saj në mënyrë që të rrisë popullsinë e tyre dhe të ndalojë gjuetinë e paligjshme.

Botsvana konsiderohet një vend ku rregullat e jetës së egër janë shumë të rrepta dhe që ka shpenzuar burime të konsiderueshme për të parandaluar gjuetinë e paligjshme. Gjuetarët, megjithatë, nuk ndalojnë së gjuajturi kafshët që kërkohen në treg, siç është rasti me rinocerontët, briri i të cilëve vlerësohet dhe kërkohet shumë. Përkatësisht, ai kushton  65,000 dollarë për kilogram, me shumicën e klientëve që vijnë nga Azia. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts