Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

VIZITAT/ Marrëveshja e shtatorit, “paraja amerikane” drejt Kosovës dhe Serbisë: ç‘përfaqëson DFC-ja

Një delegacion shtetëror amerikan i udhëhequr nga drejtori ekzekutiv i Korporatës Ndërkombëtare të Financave Amerikane për Zhvillim (DFC), Adam Boehler, u nis sot për të vizituar Greqinë, Kosovën, Serbinë dhe Izraelin, në mënyrë që të promovojë bashkëpunimin dhe zhvillimin ekonomik, njoftoi DFC në Uashington.

Vizita e Boehler duhet të përfundojë në 25 shtator.

Siç është raportuar, me Boehler janë Këshilltari Special për Serbinë dhe Kosovën, Richard Grenell, Zëvendës Administratori i Agjencisë së Shteteve të Bashkuara për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID) Bonnie Glick, Presidenti i Bankës së Eksport-Importit të Shteteve të Bashkuara (EXIM) Kimberly Reed dhe të tjerë Zyrtarët e Departamentit Amerikan të Energjisë dhe Tregtisë.

Delegacioni do të zhvillojë takime me zyrtarë të lartë të qeverisë dhe udhëheqës të sektorit privat në qytetet që do të vizitojë, u njoftua në Uashington.

Udhëtimi është një “vazhdim i marrëveshjes historike Abraham” të Izraelit, Mbretërisë së Bashkuar dhe Bahreinit dhe një “marrëveshje mbi normalizimin ekonomik të Serbisë dhe Kosovës”, tha deklarata.

DFC, Banka e Zhvillimit e SHBA, “lehtëson investimet në sektorin privat dhe ofron financime parimore si një alternativë ndaj regjimeve autoritare”, shpjegon teksti.

DFC punon ngushtë me USAID, EXIM dhe agjencitë e tjera qeveritare të SHBA “për të promovuar zhvillimin dhe për të kontribuar në politikën e jashtme të SHBA përmes financimit të saj.”

Investimet strategjike

Delegacioni do të “përmirësojë investimet strategjike në Ballkan dhe Izrael që mbështesin diversifikimin e prokurimit dhe forcojnë pavarësinë e energjisë në Greqi dhe rajonin e gjerë”, tha teksti.

“DFC do të hedhë bazat për hapjen e një zyre në Beograd për të lehtësuar zbatimin e projekteve që do të mbështesin rritjen ekonomike në rajon”, thuhet në njoftim, duke përfunduar se “DFC dhe EKSIM kanë nënshkruar kohët e fundit Letrat e Interesit (LOI) me Serbinë dhe Kosovën”, për të ndihmuar në financimin e projekteve të rëndësishme të renditura në marrëveshjet e 4 shtatorit.”

Presidenti serb Aleksandar Vuçiç dhe kryeministri i Kosovës Avdullah Hoti nënshkruan një marrëveshje në Shtëpinë e Bardhë në fillim të këtij muaji mbi normalizimin ekonomik.

Administrata e Presidentit të SHBA Donald Trump beson se ekonomia do t’i afrojë të dy palët dhe se do të jetë më e lehtë për të zgjidhur disa çështje politike pas kësaj. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts