Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Liqeni vdekjeprurës që i kthen kafshët në statuja

Sipas Dantes, Styx nuk është vetëm një lum, por një moçal i gjerë, vdekjeprurës që mbush të gjithë rrethin e pestë të ferrit. Liqeni Natron në Tanzani veriore mund të shërbente si një shembull i mirë për të vizualizuar ferrin e Dantes, shkruan NewS Scientist.

Në qoftë se nuk jeni Alcolapia alcalica – një lloj peshku ekstremofilik i përshtatur në kushte ekstreme, ky liqen nuk është vendi më i përshtatshëm për të jetuar. Temperatura e ujit në liqen mund të arrijë në 60 gradë dhe është shumë alkaline – pH i saj është midis 9 dhe 10.5.

Liqeni mban emrin e natron, një përbërje që ndodh natyrshëm dhe përbëhet kryesisht nga karbonat natriumi dhe bikarbonat natriumi. Ky kompleks erdhi nga hiri vullkanik i grumbulluar në luginën The Great Rift.

Liqeni Natron është shumë i kripur dhe në dukje i pabanuar, por pavarësisht kushteve të pafavorshme të jetesës, kjo zonë është e mbushur me mikroorganizma të shumtë. Një nga banorët e paktë të kësaj zone është flakësori i ushqyer me algje, dhe gjatë avullimit të këtij liqeni, krijohen ishuj mbi të cilët flakësorët çojnë në avull. Disa nga to ngordhin në liqen, disa  kalcifikohen dhe mbeten të ruajtura në mënyrë perfekte.

Fotografi Nick Brandt vendosi ta fiksojë ato. Konkretisht, në 1995, ai në Afrikën Lindore – ku po filmonte një këngë Michael Jackson të quajtur Earth Song, dhe pas filmimit shëtiti rreth e rrotull me një aparat fotografik dhevërejti zogj mbi shkop të ruajtur në mënyrë të përkryer në bregdet.

“Më duhej t’i fotografoja”, tha ai.

“Askush nuk e di arsyen e vërtetë pse ata ngordhën, por vetitë reflektuese të këtij liqeni duket se i ngatërrojnë ato”.

Nick Brandt shfrytëzoi rastin – ai nxori trupat e ruajtur të shpendëve nga liqeni, i vendosi ato në pozicione të ndryshme, kështu që dukej sikur ata ishin duke qëndruar në një degë ose duke notuar në liqen, dhe realizou fotografi interesante me to. Këto foto janë vetëm pjesë e librit të tij që përmban një koleksion fotografi kafshësh të quajtur Across the Land Ravaged. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts