Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Lagarde: Më e keqja (ekonomiko-financiare) kaloi, ankth nga një valë e dytë

Eurozona ka “tejkaluar” pjesën më të keqe të krizës ekonomike të shkaktuar nga pandemia e koronavirusit, tha Presidentja e Bankës Qendrore Evropiane (ECB) Kristin Lagarde, duke u kërkuar njëherësh autoriteteve që të përgatiten për një valë të dytë të mundshme.

“Ne ndoshta kemi kaluar pikën më të ulët dhe unë e them këtë me një shqetësim të caktuar sepse, natyrisht, mund të ketë një valë të dytë serioze,” tha Lagarde.

BQE lëshoi ​​një raport, sipas të cilit, huazimi për kompanitë e eurozonës vazhdoi të rritet në maj pasi kompanitë u mbështetën shumë në huatë bankare për të likuiduar dhe ujitur problemet e shkaktuara nga pandemia dhe për të rifilluar operacionet.

Huadhënia për korporatat jofinanciare u rrit me 7.3 përqind në maj, me 6.6 përqind më shumë se një muaj më parë, shkalla më e lartë që nga fillimi i vitit 2009.

Qasja në kredi

Rritja e kredisë për familjet mbeti e qëndrueshme në 3.0 përqind.

Megjithëse fillimisht dukej se hyrja në kredi bankare do të forcohej, një mori masash qeveritare dhe të Bankës Qendrore, nga garancitë e qeverisë e deri te rregullat më të buta të kolateralit, mbështesin kreditimin.

Vetëm javën e kaluar, ECB u dha hua 1.3 miliardë euro bankave me një normë interesi prej minus 1.0 përqind, me kusht që bankat të investojnë një pjesë të këtyre fondeve në ekonominë reale.

Shkalla e rritjes vjetore të furnizimit të parave M3 në eurozonë u përshpejtua në 8.9 përqind nga 8.2 përqind, duke tejkaluar parashikimet nga sondazhi i Reuters se ai do të arrijë në 8.6 përqind. /tesheshi.com/

 

 

auto pjese dak

Related posts