Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

KTHESA/ Palestinezët i dorëzohen “Planit Trump”? AFP: gati të ulen me Izraelin

Palestinezët janë të gatshëm të rifillojnë negociatat e drejtpërdrejta me izraelitët dhe për ndryshime më të vogla të kufijve, duke gjykuar nga kundër-propozimi i planit amerikan për Lindjen e Mesme, raoorton France Presse.

Kryeministri palestinez Mohammad Shtayyeh prezantoi propozimin e palestinezëve në fillim të qershorit, por nuk hyri në detaje.

Propozimi është një përgjigje ndaj një plani të administratës së presidentit amerikan Donald Trump që parashikon aneksimin e Izraelit të pjesëve të Bregut Perëndimor dhe krijimin e një shteti palestinez të demilitarizuar në pjesën tjetër të këtij territori.

Sipas planit të Trump, Jeruzalemi Lindor nuk do të ishte kryeqyteti i këtij shteti, megjithëse palestinezët planifikojnë ta bëjnë këtë.

Izraeli vlerësoi planin e Trump dhe një vendim për zbatimin pritet të mërkurën, ndërkohë që palestinezët e hodhën poshtë plotësisht.

Në një dokument të dhënë për katër ndërmjetësuesit e paqes në Lindjen e Mesme, i cili përbëhet nga Bashkimi Evropian, Kombet e Bashkuara, Rusia dhe Shtetet e Bashkuara, Palestinezët njoftuan se ata janë “të gatshëm të rifillojnë negociatat e drejtpërdrejta bilaterale atje ku u larguan”.

“Askush nuk ka aq interes sa palestinezët për të arritur një marrëveshje paqeje dhe askush nuk mund të humbasë aq sa palestinezët në mungesë të paqes”, thuhet në dokumentin me katër faqe.

“Ne jemi të gatshëm ta kemi vendin tonë me një numër të kufizuar armësh dhe polici të fortë që të ruajnë rendin. Ne jemi të gatshëm të pranojmë praninë e një pale të tretë bazuar në një mandat (KB) për të siguruar pajtueshmërinë me marrëveshjen e paqes dhe paqen kufitare”, tha një zyrtar palestinez, duke aluduar në NATO si një “forcë udhëheqëse ndërkombëtare”.

Dokumenti gjithashtu propozon “ndryshime të vogla kufijsh që do të bien dakord bashkërisht dhe do të bazohen në kufijtë nga 4 qershor 1967”, kur filloi pushtimi i Bregut Perëndimor.

Kur u njoftua kundër-propozimin në 9 qershor, kryeministri Shtayyeh deklaroi se transferimi i territoreve do të ishte i barabartë në “madhësi dhe vlerë”.

Për çështjen e statusit të Jeruzalemit, një nga keqkuptimet kryesore në konfliktin izraelito-palestinez, palestinezët përsëritën dëshirën e tyre për pjesën lindore të qytetit, të cilin Izraeli e ka pushtuar dhe aneksuar, për të qenë kryeqyteti i vendit që ata aspirojnë.

“Nëse Izraeli deklaron aneksimin e ndonjë pjese të territorit palestinez, kjo do të thotë anulimin e të gjitha marrëveshjeve të nënshkruara”, përfundon dokumenti.

Izraeli synon të aneksojë Luginën strategjike Jordan dhe të gjitha vendbanimet e paligjshme hebraike në Bregun Perëndimor, domethënë gati 30 përqind të këtij territori.

Më shumë se 2.8 milion palestinezë jetojnë në Bregun Perëndimor, së bashku me rreth 450,000 kolonitë hebraike në vendbanimet që konsiderohen të paligjshme sipas ligjit ndërkombëtar. /tesheshi.com/

 

 

auto pjese dak

Related posts

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com