Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

AVOKATIA/ Kriza nga Corona, Hahn: Ja sukseset e Europës dhe një betejë për paracetamolin

Komisioneri Evropian për Financat Johannes Hahn, deri dje Komisioner për Zgjerimin, beson se Bashkimi Evropian do të duhet të rishqyrtohet në disa fusha në mënyrë që të jetë më i pavarur në sektorët kritikë.

Në një intervistë me të përditshmen vjeneze Kronen Zeitung, kur u pyet se çfarë bëri BE posaçërisht në situatën aktuale, ai tha se meqenëse shumë vende kishin mbyllur kufijtë e tyre, ishte siguruar transporti i pa pengesë i ushqimit dhe pajisjeve mjekësore nëpër Union.

“Duke vepruar kështu, ne kemi siguruar që supermarketet të jenë plot. Në të njëjtën kohë, ne kemi rritur prodhimin e suksesshëm të pajisjeve mjekësore në Evropë. Ne po organizojmë gjithashtu blerje të përbashkëta për të arritur pajisje mjekësore të nevojshme urgjentisht në kushte të mira,” shpjegoi ai.

Duke theksuar se kjo për vjen shkak se merr pajisje më të lira nga Azia, ai tha se ishte aq e nevojshme të rishikohen gjërat në mënyrë që BE të bëhet më e pavarur në fushat kritike.

“Ne po mundohemi që tani ta bëjmë Indinë të heqë dorë nga monopoli i paracetamolit”, tha Hahn.

I impresionuar që çdo shtet-komb po lufton Corona-n në mënyrën e vet, Hahn kujtoi se politika shëndetësore dhe mbrojtja civile nuk janë pjesë e misionit të BE-së.

“Sidoqoftë, ka shumë mundësi në të cilat Komisioni Evropian mund të ndihmojë me masa shtesë, në koordinim, përmes financimit nga buxheti i Unionit, dhe përmes negociatave me kinezët, të cilët sipas tij flasin me shumë me persona sesa me vende,” shpjegoi ai.

Sa i përket ndihmës për ekonominë në këtë kohë krize, ai thotë se BE ka relaksuar rregulla të rrepta buxhetore dhe ka lejuar ndihmën shtetërore deri në fund të vitit.

“Ne kemi vepruar shpejt atje. Kompanive tani u lejohet një grant deri në një milion euro nga buxheti kombëtar pa shkelur ligjet e ndihmës. Ekzistojnë edhe 37 miliardë euro shtesë në dispozicion nga fondet strukturore të BE-së të cilat nuk janë përdorur deri më tani. Duhet të mbahet mend se i gjithë buxheti përbën vetëm 1 përqind të PBB-së së vendit, me buxhetet kombëtare deri në 50 përqind. Kjo është arsyeja që Banka Qendrore Evropiane i pajustifikoi tregjet financiare me 750 miliardë euro, e cila parandaloi rrëzimin e tregut të aksioneve”, shtoi Hahn.

auto pjese dak

Related posts

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com