Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

PARASHIKIMI/ Kriza COVID, Banka Botërore: ç’e pret ekonominë shqiptare në 2021-shin

Vendet e Ballkanit Perëndimor do të përjetojnë një rënie reale të prodhimit të brendshëm bruto (PBB) prej 4.8 përqind në vitin 2020 për shkak të pandemisë COVID-19 dhe pasojat më të këqija do të ndjehen nga Mali i Zi, Kosova dhe Shqipëria, sipas analizës së fundit të Bankës Botërore.

Sipas vlerësimit, të lëshuar të enjten, Serbia, Bosnja dhe Maqedonia Veriore do të pësojnë dëmin më të vogël.

Raporti i rregullt ekonomik i Bankës Botërore (RER) korrigjoi vlerësimet e bëra në prill, duke pasur parasysh një valë të re pandemie dhe pasojash që më parë ishin të pamundura të parashikohen.

Dallime të mëdha midis vendeve

Parashikimet e rënies së PBB-së tani janë mesatarisht 1.7 përqind më keq, por ka ndryshime të mëdha midis vendeve.

Për Malin e Zi, niveli negativ i PBB vlerësohet në 12.4 përqind, ndërsa për Serbinë dhe Bosnjën është përkatësisht 3.0 përqind dhe 3.2 përqind.

Parashikimet e këqija për Malin e Zi disi zbutin vlerësimet se vendi do të rimëkëmbet më shpejt midis të gjitha vendeve të Ballkanit Perëndimor në 2021, kështu që Banka Botërore parashikon një normë të rritjes së PBB-së prej 6.9 përqind.

Parashikimet për vitin e ardhshëm janë gjithashtu optimiste për Shqipërinë, e cila mund të regjistrojë rritje të PBB-së me 5.0 përqind, ndërsa për vendet e tjera në rajon norma parashikohet të shkojë nga 3.0 në 3.7 përqind.

Sfida të shumta

Pandemia ka paraqitur sfida të veçanta për tregun e punës në rajon, duke rrezikuar progresin e përgjithshëm ekonomik të arritur deri më tani.

Banka Botërore paralajmëron se 139,000 vende pune u humbën në rajon gjatë gjashtë muajve të parë të këtij viti.

Vlerësohet se 300,000 njerëz shtesë në Ballkanin Perëndimor u varfëruan gjatë kësaj periudhe.

Të ballafaquar me një deficit fiskal, qeveritë në rajon janë duke iu përgjigjur këtyre sfidave, pasi të ardhurat nga rëniet bien, ato duhet të ndajnë gjithnjë e më shumë para për të zbutur ngadalësimin ekonomik.

Me fundin e pasigurt të krizës ekonomike, ka të ngjarë që presioni mbi tregjet e punës dhe të ardhurat të vazhdojë për disa muajt e ardhshëm, sipas analizës së Bankës Botërore. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts