Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

KONFERENCA/ Majlinda Bregu: Ju tregoj problemin më të madh në Ballkanin Perëndimor

Në hapjen e një konference të Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal(RCC) në Sarajevë, “Punësimi – Hijet e Hirit në Ballkanin Perëndimor; Perspektivat Rajonale mbi krijimin e vendeve të reja dhe më të mira”, gruaja që e drejton këtë organizëm, Majlinda Bregu, tha se 700,000 vende pune ishin krijuar në rajon që nga viti 2013, por që “jo të gjithë i ndjejnë përfitimet e përmirësimit të tregut të punës”.

“Për shembull, vetëm 4.3 përqind e vendeve të reja të punës plotësohen nga personat nën 24 vjeç, të cilët shpesh u duhen deri në dy vjet për të gjetur punën e tyre të parë. Një në katër të rinj nuk janë të punësuar ose të mbuluar nga arsimi ose trajnimi; gati gjysma janë duke punuar. Gratë nuk janë në tregun e punës, ndërsa burrat janë 25 përqind”, tha Bregu.

Në një konferencë që shënon fillimin e fazës së dytë të projektit të Platformës së Punësimit dhe Çështjeve Sociale të RCC (ESAP 2), Bregu deklaroi se një përqindje e madhe e të rinjve janë të papunë dhe se ekziston një mospërputhje midis aftësive të të rinjve dhe nevojave të tregut të punës.

Problemi më i madh

“Më shumë se dy të tretat e qytetarëve të rajonit vazhdojnë ta njohin papunësinë si problemin më të madh. Papunësia në rajon është zvogëluar në 16 përqind, por shumë të rinj janë akoma pa punë”, tha Bregu. Ajo shtoi se shkalla e papunësisë kishte rënë sepse njerëzit filluan vetë-punësimin që të mund të mbijetojnë.

Bregu tha se problemi është gjithashtu se popullsia e rajonit po plaket dhe se tendenca e rënies së popullsisë vazhdon.

“Numri i përgjithshëm i popullsisë në moshë pune në Ballkanin Perëndimor është zvogëluar me mbi 400,000 njerëz gjatë pesë viteve të fundit. Kjo është për shkak të rritjes negative të popullsisë natyrore, dhe daljes në pension të personelit të aftë, që është dhe sfida më e madhe në dekadën e ardhshme, e cila duhet të diktojë axhendën e politikave të ekonomive tona”, tha ajo. .

Sekretarja e Përgjithshme e RCC tha që niveli informal i punësimit në rajon varion nga 18 në 30 përqind, se këta punëtorë nuk raportohen, dhe se gjetja e një zgjidhjeje për problemin do të jetë në fokus të projektit tre vjeçar të ESAP 2.

“Qëllimi i ESAP 2 është që këto shifra të funksionojnë në dobi të punonjësve, punëdhënësve të tyre, kompanive dhe ekonomisë në tërësi”, shtoi ajo.

Angazhimi në BE

Bregu tha se ekziston nevoja që Bashkimi Evropian, si në nivelin politik ashtu edhe në atë të ulët, të rrisë angazhimin me Ballkanin Perëndimor dhe se rajoni pritej gjithashtu ta bënte këtë.

“Papunësia është shqetësimi më i madh i qytetarëve të rajonit, dhe shpresoj se mund t’i ndihmojmë institucionet të ndryshojnë situatën, si dhe mendimin dhe qasjen për zgjidhjen e këtij problemi, në mënyrë që të ketë më shumë mundësi punësimi në rajon”, shtoi Bregu. /tesheshi.com/

 

 

 

auto pjese dak

Related posts