Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

KOLONELI/ Si Hafter u bë një udhëheqës i fuqishëm i një Libie në konflikt

Pas rënies së regjimit të Gaddafit, ish-koloneli i tij, Khalifa Hafter, u kthye në Libi pas dy dekadash mërgimi në Shtetet e Bashkuara. Pas mbërritjes ai formoi një formacion paramilitar të quajtur Ushtria e Rregullt. Në anarkinë pasuese, Hafter u emërua Shef i Shtabit të Ushtrisë Libiane nga Qeveria Kalimtare. Por në vitin 2014, ai ndërmorri një grusht shteti të dështuar ushtarak, megjithëse pati mbështetjen e një pjese të aktorëve politikë dhe anëtarëve të parlamentit shpërbërja e të cilëve u urdhërua nga gjykata kushtetuese.

Hafter dhe parlamentarët që e mbështetën gjetën mbështetje në Libinë lindore dhe formuan institucione paralele në Tubruk. Tre muaj pas grushtit të pasuksesshëm, Hafter filloi operacionin al-Karam, duke e paraqitur atë si një luftë kundër terroristëve. Në operacion, ai ishte në gjendje të kontrollonte pjesën më të madhe të territorit libian

Hafter ndërtoi fuqinë e tij politike me ndihmën e një numri të fuqive fisnore rajonale, arabe dhe vendase. Hafteri, megjithëse një sekularist i ngurtë, bëri një aleancë me besnikë të Arabisë Saudite, dhe pasuesit e grupit formuan një njësi ushtarake që e ndihmuan atë të konsolidonte kontrollin mbi pjesët lindore dhe jugore të vendit.

Udhëheqësi shpirtëror, Sheiku saudit Sheikh Rebi al-Medhali, i njohur për ndalimin kategorik të çdo revolucioni dhe proteste kundër qeverive arabe, lëshoi ​​një fetva duke thënë se bashkimi në radhët ushtarake të forcave të Hafterit ishte i domosdoshëm, duke e shpallur Hafterin si sundimtar legjitim të Libisë i cili nuk u lejua për të kundërshtuar.

Por Hafter nuk ishte i kënaqur me mbështetjen e aleatëve rajonalë dhe lokalë. Ai e ndau Evropën pasi pushtoi fushat e naftës në Libi dhe shprehu gatishmërinë e tij për të bashkëpunuar në luftën kundër migracionit të paligjshëm dhe trafikimit të armëve. Në këmbim të sigurimit të interesave të vendeve të Evropës Perëndimore, Hafter mori mbështetjen e tyre, e cila iu mohua qeverisë së Tripolit, e cila është zyrtarisht qeveria e vetme e Libisë e njohur ndërkombëtarisht.

Deri më tani, Hafter dhe kryeministri në Tripoli, Serraj, janë takuar në mënyrë të përsëritur për të negociuar një zgjidhje politike përfundimtare, por çdo bisedim ka dështuar. /tesheshi.com/

 

 

 

auto pjese dak

Related posts