Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Këto janë alergjitë më të pazakonshme

Reagimi i tepruar i sistemit imunitar ndaj çdo substance do të thotë reaksione alergjik. Të gjithë kemi dëgjuar për alergji ndaj polenit. Për shumicën e njerëzve, disa ushqime si qumështi dhe vezët janë alergent. Numri i njerëzve që ankohen për rinitit alergjik është mjaft i madh. Po, ç’të themi për alergjinë e ujit? Apo është alergji ndaj teknologjisë. Është e çuditshme të shohim se në çfarë rastesh trupi ynë reagon ndaj faktorëve të papërshtatshëm.

Njerëzit që janë të ndjeshëm ndaj alergjive quhen atopik. Atopia nuk vlerësohet si një sëmundje, por si tipar gjenetik.

Substancat që nuk janë të dëmshme për trupin e njeriut normalisht mund të shkaktojnë alergji në njerëzit atopik. Këto substanca që shkaktojnë alergji quhen alergjen. Pacientët alergjikë ndahen në katër kategori kryesore:

Riniti alergjik

Konjuktivit alergjik

Astma alergjike

Alergji e lëkurës

Ndryshimi i jetës dhe i kushteve ushqimore ndryshojnë shkakun dhe llojin e alergensave. Stresi, mjedisi intensiv i punës, ndotja elektromagnetike, mjedisi pa ajër i quajtur sindromi “i sëmurë”, ndotja e ajrit dhe shtesat e shtuara në ushqime rrisin frekuencën e alergjive.

Llojet më të shpeshta të alergjive

Periudha kur alergjitë sezonale janë parë më së shumti është në muajt e pranverës. Në këtë periudhë, intensiteti i pemës, barit dhe luleve të luleve janë në maksimum. Alergenet më të shpeshtë janë bari dhe pema e polenit, skuqja e lëkurës nga kafshët shtëpiake, ushqime të ndryshme si qumështi, vezët, produktet e detit, frutat dhe frutat e thata, pastaj merimangat, kërpudhat, pickimi i bletës,  produkte të gomës, bizhuteri dhe vathë. Megjithatë, ka edhe disa alergji me të vërtetë të habitshme.

Alergji nga materiali i këpucëve

Disa njerëz mund të shfaqin një reagim alergjik si ekzemë ndaj kimikateve të përdorura për përpunimin e lëkurës së këpucëve.

Për të parandaluar këtë reaksion dermatologjik i cili zhduket brenda pak ditësh kur materiali lëkurë nuk përdoret, duhet të përdoren çorape.

Alergji nga çokolata

Disa njerëz mund të shfaqin kruajtje, ënjtje dhe reagime të ngjashme me ekzemën kundër aditivëve ushqimor në çokollatë. Zgjidhja e vetme është të hiqni llojin e çokollatës që formon reagimin.

Alergjia nga dielli

Kur bëhet fjalë për ekspozimin ndaj diellit, simptomat e tipit alergji të shkaktuara nga dritat UV në diell shfaqen si skuqje, ënjtje dhe kruajtje.

Alergji nga i ftohti

Në këtë lloj alergjie, jo vetëm moti i ftohtë, por edhe situata si noti në ujë të ftohtë janë të rrezikshme. Ajo që shkakton alergji njihet si rënia e papritur e presionit të gjakut.

Alergji sporti

Mund të ndodhë nëse një person ha pas ushtrimeve. Në alergji të ushtrimit, skuqjet e lëkurës mund të shihen nga larg.

Alergji e ujit

Pas kontaktit me ujin, në këtë alergji ka lëkura që bëhen sikur pas djegues. Zhduket në një kohë të shkurtër dhe është shumë e rrallë.

Alergji për çdo gjë përveç ujit

Shembulli i vetëm i njohur në botë është fëmija Australian Kaleb Bussenschutt. Kaleb nuk është alergjik vetëm ndah ndaj ujit, akullit dhe limonadës së prodhuar ngn një markë të veçantë.

Përveç kësaj, ai vjell menjëherë pa marrë parasysh se çfarë ha. Ushqimi kryhet me ushqim të transferuar në stomak me ndihmën e një tubi për 20 orë në ditë. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com