Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

JUBILEU/ Nisin fjalimet e lidërve në OKB: Nga Merkel te Xi, mesazhe plot kunja!

Udhëheqësit botërorë ranë dakord gjatë një sesioni të posaçëm të KB kushtuar 75-vjetorit të themelimit të organizatës, se një bashkëpunim më i fortë është i nevojshëm, veçanërisht në rastin e problemeve globale siç është pandemia e COVID-19.

Kancelarja gjermane Angela Merkel tha se pas Luftës së Dytë Botërore, Kombet e Bashkuara morën pjesë në krijimin e një rendi të ri botëror dhe komuniteti për ruajtjen e paqes dhe të ardhmes. Sidoqoftë, ajo vuri në dukje se KB shumë shpesh mbeti prapa idealeve të saj, pasi interesat e shteteve anëtare individuale herë pas here parandalonin që ky vision të funksiononte në mënyrën e parashikuar fillimisht. Ajo theksoi se ata që besojnë se mund të bëjnë më mirë vetë e kanë gabim.

“Bota jonë është diçka që ne ndajmë, vuajtjet tona gjithashtu. Ne jemi një botë,” tha Merkel.

Ajo iu referua pandemisë COVID-19 dhe tha se ky është një nga shembujt që tregon se problemet globale kërkojnë bashkëpunim global përtej kufijve kombëtarë dhe në të gjitha nivelet.

Merkel theksoi se KB mund të jetë efektive vetëm kur anëtarët e saj janë të bashkuar, veçanërisht kur bëhet fjalë për çështjet më të rëndësishme të sigurisë, të tilla si situata në Libi dhe Siri. Merkel tha se ne duhet të bëjmë gjithçka që është në fuqinë tonë për të gjetur zgjidhje të përbashkëta dhe që KB duhet të vazhdojë të zhvillohet në mënyrë që të jetë në gjendje t’u përgjigjet sfidave globale në shekullin 21.

Mbrojtja e më të rrezikuarve

Mbreti Felipe VI i Spanjës shprehu mirënjohje për ekzistencën e KB, si dhe mirënjohje për të gjithë ata pa të cilët kjo organizatë nuk do të ekzistonte dhe për të gjithë ata që morën pjesë dhe që po marrin pjesë në realizimin e misionit të saj.

Ai vuri në dukje se është i nevojshëm uniteti dhe bashkëpunim më i madh midis kombeve, siç tregohet nga pandemia COVID-19, me të cilën po lufton e gjithë bota. Mbreti spanjoll tha se ideja e angazhimit është e rëndësishme për KB, dhe në këtë kontekst ai theksoi se Spanja do të mbetet një anëtare besnike e organizatës dhe një partner i besueshëm i vendeve të tjera që janë anëtare të saj.

Në fillim të sesionit, Presidenti i Këshillit Evropian Charles Michel vlerësoi se sfidat e së ardhmes nuk janë të njëjtat sot si ato ishin 75 vjet më parë kur u themelua KB dhe se këto sfida “kërkojnë angazhimin tonë të plotë” dhe luftën për vlerat universale.

Siç tha ai, si politikan ashtu edhe si qytetar, ai është i shqetësuar për të ardhmen e planetit dhe do të dëshironte të siguronte që fëmijët e tij dhe të tjerët të kishin liri dhe respekt, një botë pa diskriminim, si dhe qasje në ujë dhe pyje dhe “të hapnin krahët e tyre”.

Ndërtimi i paqes

Përfaqësuesi i SHBA Cherith Norman, i cili foli në vend të Presidentit Donald Trump, tha se institucionet ekzistojnë për t’i shërbyer popullit dhe se SHBA janë krenare që i kanë shërbyer KB për 75 vjet. Ajo tha se KB ka përjetuar një evolucion të pabesueshëm dhe theksoi se Shtetet e Bashkuara ishin donatori më i madh i organizatës për të gjitha 75 vitet.

Presidenti kinez Xi Jinping tha se pandemia COVID-19 është një sfidë e madhe për njerëzimin dhe për shkak të realitetit të ri, bota duhet të mendojë për atë që KB dëshiron për botën në epokën post-pandemike. Siç tha ai, të gjithë duhet të punojmë së bashku për të garantuar sigurinë, gjë që është e domosdoshme.

“Asnjë shtet nuk ka të drejtë të dominojë ngjarjet globale, të kontrollojë fatin e të tjerëve ose të mbajë progresin në zhvillim për veten e tij. Fusha e veprimit duhet të ulet, në mënyrë që askush të mos jetë ngacmues ose koka e botës. Unilateralizmi është një rrugë pa krye”, tha udhëheqësi kinez, duke kritikuar Uashingtonin.

Presidenti francez Emmanuel Macron tha se shumë ndërtues të paqes janë zotuar të punojnë në shërbimin e KB në nivele të ndryshme.

Siç tha ai, ekziston një angazhim dhe nevojë për t’u përballur me realitetin. /tesheshi.com/

 

 

auto pjese dak

Related posts