Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Islanda renditi gjenetikisht të gjitha rastet e COVID-it

Islanda ka sekuencuar gjenetikisht të gjitha rastet e konfirmuara të infeksionit koronavirus në vend që nga fillimi i pandemisë, e cila është thelbësore në kohën e shfaqjes së shtameve të reja të koronavirusit.

Organizata Botërore e Shëndetësisë së fundmi u bëri thirrje të gjitha vendeve që të shpejtojnë sekuencën gjenetike të virusit për ta bërë më të lehtë luftimin e llojeve të reja, më ngjitëse.

Islandezëve u duhet të tregohet se kompania e tyre biofarmaceutike deCODE Genetics ka analizuar pa u lodhur çdo test pozitiv të koronavirusit në vend për 10 muajt e fundit. Qëllimi është i thjeshtë: të analizohen të gjitha rastet.

“Sekuencia e vetme kërkon një kohë relativisht të shkurtër,” shpjegon Shefi i Laboratorit të Gjenetikës Olafur Thor Magnusson. “Rreth tre orë janë të mjaftueshme për të përcaktuar llojin e virusit.”

I gjithë procesi, nga izolimi i ADN-së tek sekuencat, zgjat rreth një ditë e gjysmë. Islandezët deri më tani kanë identifikuar 463 variante të virusit – të cilat shkencëtarët i quajnë haplotipë.

“Renditja e mostrave është thelbësore për ne në monitorimin e pandemisë në ishull,” tha ministrja e Shëndetësisë Svandis Svavarsdottir.

Autoritetet po përdorin informacionin për të përcaktuar masa të sakta në shënjestër për të luftuar përhapjen e virusit, shtoi ajo.

Në Islandë, ata e dinë se nuk kanë llojin e Afrikës së Jugut të virusit corona dhe se kanë pasur 41 raste infeksioni me llojin britanik.

Ata janë ndaluar të gjithë në kufi, ku kërkohet një provë PCR për të hyrë në vend, duke parandaluar në mënyrë efektive përhapjen e llojeve të “importuara”.

Identifikimi i ADN-së, për shembull, ndihmoi në krijimin e një lidhjeje të qartë midis vizitorëve të pub-it në qendër të qytetit Reykjavik dhe shumicës së infeksioneve në valën e re në mes të shtatorit, një shenjë për autoritetet për të mbyllur baret dhe klubet e natës në kryeqytet.

Dhe renditja përcaktoi një lloj tjetër të virusit në dy turistë francezë të cilët fillimisht u akuzuan gabimisht si shkaktarë të valës së infektimit të shtatorit.

Me sekuencat e 6000 rasteve të konfirmuara të COVID-it në Islandë, kjo e bën këtë vend një lider botëror në këtë drejtim.

Dhe megjithëse vendet e tjera si Britania, Danimarka, Australia ose Zelanda e Re janë sekuencuar gjerësisht, askush nuk është afër nivelit islandez.

Atëherë, çfarë e bën Islandën kaq të suksesshme?

Hartësimi i gjenit është një specialitet i deCODE Genetisca, një kompani e themeluar në 1996.

Ekspertët e saj renditën gjenomin e plotë të 2,500 islandezëve në një studim të vitit 2015 mbi faktorët e rrezikut të kancerit dhe studiuan profilet gjenetike të një të tretës së 330,000 banorëve.

Në krahasim, renditja e modeleve të COVID-it duket si lojë e fëmijësh.

“Eshtë shumë e lehtë të renditësh gjenomën e virusit, ai ka vetëm 30,000 nukleotide dhe kjo nuk është asgjë”, thotë Kari Stefansson, 71, themeluesi dhe CEO i kompanisë, me një buzëqeshje.

Për krahasim, gjenomi i njeriut siç analizohet zakonisht në laboratorë ka 3.4 miliardë palë nukleotide ose molekula organike, shtoi ai. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts