Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

INTERVISTA/ Palmer: ja misioni im në rajon si i Dërguar amerikan

Matthew Palmer, i sapozgjedhur si i Dërguar i posaçëm special i SHBA për Ballkanin Perëndimor, lëvizje që lexohet si një rifaktorizimi fortë i administratës amerikane në rajon, dha deklarimet e para duke folur për median serbe.

“Qëllimi im është që Serbia dhe Kosova të kthehen në tryezën e bisedimeve sa më shpejt të jetë e mundur dhe të sigurojnë një marrëveshje”, tha Mattheë Palmer në një intervistë me Tanjug, duke e bërë kështu të qartë atë që u përfol qysh në fillim, se qëllimi i tij final do jetë përmbyllja e marrëveshjes mes Prishtinës dhe Beogradit.

Palmer tha se pranoi postin pasi mendon që mund të arrihet një marrëveshje për normalizimin e marrëdhënieve Serbi-Kosovë, e cila, siç theksoi ai ai, do ta shndërronte tërë Ballkanin, do t’i hapte Serbisë dhe Kosovës rrugën evropiane dhe rrjedhimisht do të ishte “një gjë pozitive për rajonin, Evropën dhe SHBA”.

“Zgjidhja e çështjes së Kosovës është shumë e lartë në axhendën time. Ne kemi mundësinë dhe duam ta shfrytëzojmë atë”, tha Palmer, duke specifikuar se qëllimi i tij është që t’i kthejë palët në tryezën e bisedimeve sa më shpejt të jetë e mundur dhe të sigurojë një marrëveshje.

Kthimi i Serbisë dhe Kosovës në tryezën e bisedimeve, thekson Palmer, është qëllimi afatshkurtër i SHBA.

“Ne kemi zgjedhje në Kosovë më 6 tetor dhe do të mbahen në Serbi në pranverë. Ne do të kemi mundësinë që të vazhdojmë negociatat midis dy zgjedhjeve. Shpresojmë që të dy palët të shfrytëzojnë këtë mundësi”, theksoi ai.

Ai tha se ka një sërë sfidash në proces, njëra është të vazhdohen negociatat sa më shpejt të jetë e mundur dhe tjetra për të gjetur një terren të mjaftueshëm të përbashkët për negociatat.

Ai shprehu shpresë se qeveria e ardhshme e Kosovës do të pranonte të pezullojë tarifat për të lejuar që dialogu të rifillojë, dhe se Serbia do të ndalë përpjekjet e saj për të deleguar ndërkombëtarisht Kosovën dhe të lobojë vendet e tjera për të tërhequr njohjen.

E gjithë kjo, sipas fjalëve të tij, “helmon atmosferën” dhe e bën të vështirë kthimin në negociata me një frymë konstruktive.

I pyetur nëse nuk ka linja të kuqe në dialog, siç po përsëritet, cili është problemi, për shembull, me lobimin e Serbisë kundër pavarësisë së Kosovës, Palmer thotë se lobimi ka shkaktuar tarifat, dhe ato janë bërë pengesë për përparimin në dialog, dhe nga ana tjetër Serbia i konsideron ato një arsye për të mos u kthyer në tryezën e bisedimeve.

“Një gjë e tillë nuk është e dobishme. Lobimi me, para së gjithash, me vendet e vogla për të tërhequr njohjen mund të jetë një sukses taktik për Serbinë, por kushton që Serbia të ruajë interesin e saj dhe të arrijë një marrëveshje për normalizimin. Shpresojmë që të dy palët të kuptojnë interesin e tyre dhe të arrijnë një marrëveshje”, tha ai.

SHBA do të dëshironte, thotë Palmer, ta shihte njohjen e ndërsjellë si një pikë qendrore të marrëveshjes.

Ai theksoi se qëllimi i SHBA ishte të mbështesin dialogun dhe një marrëveshje që, siç tha ai, të gjithë do të dilnin në mënyrë që të mbronin interesat e tyre themelorë.

Sipas tij, se askush nuk duhet të ndjehet i humbur, dhe se nuk ka asnjë arsye që një kompromis të jetë fitore për Serbinë, Kosovën dhe bashkësinë ndërkombëtare.

“Do të kërkojë një kompromis, një lloj empatie, një kuptim se si pala tjetër i shikon gjërat dhe një gatishmëri për të bashkëpunuar në gjetjen e një marrëveshje që është e pranueshme në vend dhe në të njëjtën kohë mund të paraqitet para qytetarëve si zgjidhja e duhur”, shpjegoi Palmer.

I pyetur se çfarë nënkupton SHBA me kompromis, në një situatë kur është e qartë se Serbia nuk do të pranojë ta njohë Kosovën pa marrë asgjë, Palmer tha se nuk është për SHBA që të thonë se çfarë është kompromisi dhe se është e rëndësishme që palët të marrin përgjegjësinë për veten e tyre ne proces.

“Ne jemi të gatshëm të punojmë me autoritetet në Serbi dhe Kosovë për të mbështetur progresin. Eshtë shumë e rëndësishme që marrëveshja të jetë diçka lokale, jo diçka e shkruar në Uashington dhe pastaj t’u imponohet palëve. Kjo nuk do të ishte një e ardhme e qëndrueshme”, tha Palmer.

I pyetur se çfarë nëse nuk arrihet ndonjë marrëveshje, Palmer përgjigjet se të gjithë do të ishin në humbje në atë rast. /tesheshi.com/

 

 

auto pjese dak

Related posts

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com