Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

DEKLARATA/ Ikja e Trump, Brukseli godet Marrëveshjen e Uashingtonit: E pavlerë!

Përfaqësuesi Special i BE për Dialog Serbi-Kosovë Miroslav Lajcak thotë se ai është optimist për bashkëpunimin me administratën e re në Uashington mbi dialogun midis dy vendeve, si dhe të gjithë Ballkanin Perëndimor.

“Unë jam optimist për administratën e re në Shtetet e Bashkuara, sepse po kthehen njerëz me të cilët BE ka punuar tashmë dhe që njohin Ballkanin Perëndimor. Ne nuk kemi pse t’u shpjegojmë gjëra rreth rajonit dhe të ardhmes së tij evropiane. Ata kanë provuar tashmë se janë partnerë të besueshëm si për Ballkanin Perëndimor ashtu edhe për BE,” tha ai.

Gjatë një diskutimi me video mbi “Potencialet e bashkëpunimit BE-SHBA në Ballkanin Perëndimor” me ambasadoren gjermane në Uashington Emily Haber, ai vlerësoi se “tandemi BE-SHBA nuk funksionoi mirë, veçanërisht në vitet e fundit” kur bëhet fjalë, ndër të tjera , dhe mbi dialogun midis Serbisë dhe Kosovës.

“Ishte e qartë se kishte dy qasje dhe kjo nuk ishte ajo që vendosi BE, dhe as nuk dëshironte,” tha Lajçak.

Ai shtoi se një situatë e tillë kishte çuar në “konfuzion” në Serbi dhe Kosovë, të cilët ai tha se ishin “të hutuar dhe të gatshëm të zgjedhin midis BE dhe SHBA”.

“Mungesa e bashkëpunimit të ngushtë midis BE dhe Shteteve të Bashkuara është një humbje për të dy palët në procesin e dialogut,” tha Lajçak.

I pyetur për të vlerësuar marrëveshjen midis Serbisë dhe Kosovës në Uashington, me ndërmjetësimin e Presidentit në largim Donald Trump, Lajçak tha se ajo “nuk ishte një marrëveshje”, sepse nuk i plotëson kriteret për këtë, por se është një deklaratë politike, e cila nuk është e detyrueshme ligjërisht. ”

“Ajo që është nënshkruar nuk ka një mekanizëm zbatimi dhe varet nga vullneti i mirë i palëve. Ne nuk e bëjmë atë në Bruksel. Ne jemi duke punuar për një marrëveshje të qartë se kush bën çfarë dhe kur,” theksoi Lajçak.

Ai arriti në përfundimin se gjithçka që është arritur pozitivisht në Ballkanin Perëndimor në 20 vitet e fundit ka qenë rezultat i bashkëpunimit të ngushtë midis BE dhe SHBA dhe se një politikë e tillë e suksesshme do të vazhdojë me administratën amerikane të udhëhequr nga Joe Biden. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts