Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

ARSYETIMI/ Haga: Pse paraburgimi i Gucatit dhe Haradinajt u zgjat për dy muaj

Gjykata e Hagës ka zgjatur paraburgimin për dy muaj të tjerë për udhëheqësit e Shoqatës së Luftëtarëve të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës ish-UÇK, Hysni Gucati dhe Nasim Haradinaj, të akuzuar për frikësimin e dëshmitarëve dhe pengimin e drejtësisë.

Në një vendim të lëshuar të premten, gjyqtari i procedurës paraprake Nicolas Guillou vendosi që zgjatja e paraburgimit ishte e nevojshme sepse ekzistonte rreziku që Gucati dhe Haradinaj të mund të arratiseshin, të ndikonin në dëshmitarë, të pengonin gjykatën ose të përsërisnin krimin.

Gjykatësi zgjati paraburgimin e Gucatit dhe Haradinajt deri më 1 prill, në përputhje me rregullat e gjykatës, sipas të cilave arsyetimi i paraburgimit duhet të rishikohet çdo dy muaj.

Kërkesa për lirim të përkohshëm u refuzua

Avokatët e mbrojtjes më parë kërkuan që Gucati dhe Haradinaj të lirohen përkohësisht, me një premtim se ata do të respektojnë të gjitha kushtet e vendosura nga gjykata.

Gjykatësi Guillou hodhi poshtë kërkesën, duke theksuar se të pandehurit, ndërsa ishin në kërkim, kundërshtuan urdhrin e gjykatës për të ndaluar botimin e dokumenteve konfidenciale të gjykatës, të cilat rendisnin gjithashtu emrat e dëshmitarëve.

Në një konferencë shtypi në Prishtinë, ku ai botoi dokumente konfidenciale të gjykatës, Haradinaj tha, siç tha Guillou, se ai “nuk kujdeset për dëshmitarët para gjykatës në Hagë” dhe se ai “do të publikonte të dhëna për të gjithë dëshmitarët e asaj gjykate”.

“Si mund të garantohet siguria e dëshmitarëve kur emrat e tyre mund të lexohen nga dikush?”, tha Haradinaj në atë kohë, të cilin gjykatësi Guillou e përshkroi në vendim si një “kërcënim të fshehur për sigurinë e dëshmitarëve të mundshëm”.

Prania e Gucatit ndërsa Haradinaj bëri kërcënime të tilla tregon mbështetjen dhe miratimin e tij, vuri në dukje gjyqtari.

Haradinaj dhe Gucati akuzohen për “vepra penale kundër gjyqësorit – pengim i zyrtarëve në kryerjen e detyrave zyrtare (dy akuza), frikësim i dëshmitarëve, hakmarrje dhe shkelje e fshehtësisë së procedurave (dy akuza)”.

Sipas aktakuzës, Haradinaj dhe Gucati i kryen këto krime duke botuar dokumente konfidenciale të gjykatës dhe prokurorisë për krime, përfshirë identitetin e dëshmitarëve të mundshëm, në konferencat për shtyp të Shoqatës së Luftëtarëve të UÇK-së në Prishtinë nga 7 deri më 25 shtator të vitit të kaluar .

Nga shtatori në paraburgim në Scheveningen

Në fund të shtatorit 2020, forcat e EULEX-it arrestuan Gucatin dhe Haradinajn dhe i transferuan në Hagë dhe që prej asaj kohe janë në paraburgim në Scheveningen.

Haradinaj u soll para gjyqtarit të procedurës paraprake Guillou më 18 dhjetor të vitit të kaluar, por më pas ai përdori të drejtën për të shtyrë pranimin e fajësisë.

Në të njëjtën ditë, Gucati u deklarua i pafajshëm për të gjitha akuzat.

Kur u soll përsëri para një gjykatësi më 8 janar, Haradinaj refuzoi të deklarohet fajtor.

Gjykatësi Guillou, sipas rregullave, më pas pranoi në prova se i akuzuari nuk ndihej fajtor. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts