Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

MISIONI/ Grenell te Vuçiç me një “Dejton” të ri? Pajtimin do e vendos paraja!

Grenell, i cili mbërriti në Beograd nga Prishtina, tha se Prishtina duhet të heqë taksat dhe do t’i kërkojë Beogradit të ndërpresë fushatën e tij të mos njohjes së pavarësisë së Kosovës.

Media në Serbi thotë se Amerika dëshiron një zgjidhje të përshpejtuar të çështjes së Kosovës, por edhe përfundimin e marrëveshjes dy palësh në një konferencë të re ndërkombëtare që do të ishte një në formën e një “Dejtonit të ri”.

Sipas Telegrafit serb, nuk ka një datë të saktë për të arritur një marrëveshje të re, siç është ajo që i dha fund konflikteve në Bosnje-Hercegovinë, të përfunduara në Dejton, por përcaktimi i Grenell është që puna që i besohet atij nga Presidenti Donald Trump duhet të përfundojë sa më shpejt që të jetë e mundur.

Gazeta pretendon se marrëveshja e SHBA-së do të përfshijë heqjen e taksës nga Prishtinës, vazhdimin e negociatave me një ritëm të përshpejtuar, kalimin kufitar, kalimin e veriut të Kosovës nën Serbi, investimet amerikane në rajon, veçanërisht për veriun e Kosovës, që do t’i përkisnin Serbisë, etj., ardhja e kompanive amerikane, investimi në infrastrukturë, forcimi i tregtisë midis Beogradit dhe Prishtinës dhe përshpejtimi i procesit të integrimit në BE.

“Kjo nuk është një çështje që zgjidhet brenda disa ditësh, por është një temë që lideri aktual amerikan dëshiron të adresojë në një mënyrë që të sigurojë një marrëveshje të qëndrueshme me një kompromis midis dy palëve”, citon Telegrafi serb një deklaratë nga një burim pa emër.

Ndërsa burimi shton, përveç segmentit politik, për të cilin ai pretendon se nuk përjashton ndarjen e krahinës “me të cilën veriu i Kosovës do të aneksohej në Serbi”, plani i Grenell përfshin gjithashtu një paketë ekonomike.

Burimi shprehet se Grenell insiston te imponimi ekonomik, sepse ai është i bindur se kjo është një mënyrë për të lidhur sa më shpejt rajonin, për të vendosur bashkëpunim që do të lehtësonte rrugën e mëtejshme.

Presidenti i Dhomës së Tregtisë në Serbi, Marko Cadez i tha gazetës se pikërisht mundësitë e reja ekonomike dhe investimet e huaja “në Kosovë dhe Serbi” mund ta bëjnë më të lehtë arritjen e një marrëveshje përfundimtare në dialog dhe normalizimin e marrëdhënieve. /tesheshi.com/

 

 

auto pjese dak

Related posts