Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Gaz helmues dhe skuadër pushkatimi: SHBA miraton metoda shtesë të ekzekutimit të të burgosurve

Administrata në largim e Presidentit Donald Trump po hap rrugën për metoda shtesë të ekzekutimit të të burgosurve të dënuar me vdekje në Shtetet e Bashkuara.

Departamenti i Drejtësisë po ndryshon protokollet e tij të ekzekutimit të dënimit me vdekje, duke mos kërkuar më që dënimet federale me vdekje të ekzekutohen nga injeksione vdekjeprurëse, duke hapur rrugën për përdorimin e metodave të tjera të ekzekutimit të të dënuarve si të shtënat dhe gazi helmues.

Rregulli i ndryshuar, i botuar të premten në Regjistrin Federal, lejon qeverinë amerikane të kryejë ekzekutime me injeksion vdekjeprurës ose të përdorë “çdo mjet tjetër të përshkruar nga ligji i shtetit në të cilin u shqiptua dënimi”.

Shtete të shumta lejojnë ekzekutime nga goditja elektrike, thithja e gazit të azotit ose vdekja nga të shtënat.

Mbetet e paqartë nëse Ministria e Drejtësisë në të ardhmen do të kërkojë të përdorë ndonjë metodë tjetër përveç injeksionit vdekjeprurës për ekzekutime.

Ligji i ndryshuar hyn në fuqi në 24 dhjetor dhe vetëm pak ditë para se Presidenti i zgjedhur Joe Biden të marrë detyrën, do të zbatohen tre dënime me vdekje.

Një zyrtar i Departamentit të Drejtësisë i tha Associated Press se qeveria “kurrë nuk do të ekzekutojë një të burgosur duke e qëlluar ose me goditje elektrike, nëse një shtet vetë nuk e ka miratuar atë metodë të ekzekutimit”.

Zyrtari tha se dy ekzekutime të planifikuara për në dhjetor do të kryheshin me injeksion vdekjeprurës, por ai nuk sqaroi se si do të kryheshin tre ekzekutime të tjera të planifikuara për në janar.

Zyrtari foli me AP në kushte anonimiteti në mënyrë që të mund të vazhdonte të diskutonte protokollet e departamenteve të brendshme.

Një ndryshim në mënyrën e zbatimit të dënimit me vdekje ka të ngjarë të shkaktojë kritika të ashpra nga demokratët dhe ithtarët e dënimit me vdekje, ndërsa administrata Trump përpiqet të shtyjë një seri ndryshimesh në këtë sektor përpara se Trump të largohet nga detyra.

Një zëdhënës i Biden i tha AP në fillim të këtij muaji se presidenti i zgjedhur “kundërshton dënimin me vdekje tani dhe në të ardhmen” dhe do të punojë për t’i dhënë fund përdorimit të tij.

Por ai nuk tha nëse ekzekutimet do të ndërpriteshin menjëherë pasi Biden të marrë detyrën.

Këtë vit, Departamenti i Drejtësisë ka ekzekutuar më shumë njerëz sesa në gjysmëshekullin e kaluar, pavarësisht se dënimi me vdekje humbi mbështetjen jo vetëm midis demokratëve, por edhe midis republikanëve.

Të gjitha shtetet që përdorin dënimin me vdekje lejojnë injeksion vdekjeprurës – dhe kjo është metoda kryesore në të gjitha shtetet, madje edhe në ato ku lejohen metoda të tjera, sipas të dhënave të mbledhura nga Qendra Jofitimprurëse e Informacionit të Dënimit me Vdekje.

Ndërsa injeksionet vdekjeprurëse janë të vështira për t’u marrë, disa shtete kanë filluar të kërkojnë metoda alternative të ekzekutimit të dënimit me vdekje.

Alabama u bashkua me Oklahoman dhe Misisipin në 2018 duke miratuar përdorimin e gazit të azotit për të ekzekutuar të burgosurit.

Në disa shtete, të burgosurit mund të zgjedhin mënyrën e ekzekutimit.

Për shembull, në Florida, një i burgosur mund të kërkojë në mënyrë të qartë që të ekzekutohet nga goditja elektrike, ndërsa në Uashington State të burgosurit mund të zgjedhin varjen në litar.

Në Utah, të burgosurit e dënuar para majit 2004 mund të vendosin të pushkatohen.

Ligji shtetëror atje lejon gjithashtu përdorimin e një skuadre pushkatimi nëse nuk ka injeksione vdekjeprurëse.

Para se administrata Trump të vazhdonte ekzekutimet këtë vit, qeveria federale ka ekzekutuar vetëm tre të burgosur që nga viti 1988. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts