Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Gati për shtitje aksionesh: Aramco-ja saudite vlerësohet në 1.7 miliardë dollarë

Arabia Saudite ka vlerësuar ndërmarrjen shtetërore të naftës “Aramco” me një çmim rej 1.600 deri në 1.700 miliardë dollarë.

Gjigandi i naftës ka lëshuar një raport të ri përpara ofertës së tij publike (IPO), i cili synon të mbledhë 25 miliardë dollarë për 1.5 përqind të aksioneve.

IPO e kompanisë më fitimprurëse në botë mund të jetë më e madhja në histori.

Por vlera e kërkesës është ende pak më pak se dy miliardë dollarët që Princi Mohammed bin Salman kishte shpresuar.

Rekordi mban Alibaba

“Oferta e parë do të gjejë 1.5 përqind të aksioneve”, tha gjigandi shtetëror i energjisë, i cili vendosi çmimin e aksioneve në 8 deri në 8.5 dollarë.

Nëse të gjitha aksionet shiten dhe me çmimin më të lartë, IPO duhet t’i sjellë shtetit 25.6 miliardë dollarë dhe të mposht rekordin e 25 miliardë dollarëve të arritur në 2014 nga shitësi në internet Alibaba.

Aksionet do të mund të blihen nga investitorë individualë dhe institucione të mëdha.

Aramco fillimisht planifikoi të shiste rreth 5 përqind të aksioneve në dy raste, 2 përqind në bursën e brendshme Todawul, dhe pastaj 3 përqind në tregjet ndërkombëtare.

Kompania thotë se ata nuk kanë asnjë plan për shitje ndërkombëtare deri më tani dhe se qëllimi, për të cilin është diskutuar për një kohë të gjatë, është “në ngrirje”.

Princi dëshiron të mbledhë miliarda dollarë nga Aramco, me qëllimin për të diversifikuar ekonominë saudite nga nafta.

Kjo do të thotë që Arabia Saudite të kthehet në vitin 1933, atëherë kur me Chevron-in amerikan, krijuan një kompani të re të kërkimit dhe shpimit të naftës.

Midis 1973 dhe 1980, Arabia Saudite u bë pronari i gjithë kompanisë.

Rezervat e dyta më të mëdha pas Venezuelës

Ky vend ka rezervat e dyta më të mëdha të naftës në botë, pas Venezuelës. Eshtë gjithashtu i dyti vetëm për prodhimin e naftës, pas SHBA. Por fuqia buron nga të qenit monopol në shtet dhe të bëjë shpimin e lirë të naftës.

Fitimet e Aramco-s janë fenomenale, theksojnë disa media.

Në gjysmën e parë të vitit 2019, ajo pati një fitim neto prej 46.9 miliardë dollarë. /tesheshi.com/

 

auto pjese dak

Related posts