Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Franca hap arkivat: ja gjenocidi në Ruandë

Franca hapi të mërkurën një arkiv për publikun e gjerë në lidhje me ngjarjet në Ruandë midis 1990 dhe 1994, 27 vjet nga fillimi i gjenocidit kundër Tutsit në atë vend, njoftoi Gazeta zyrtare.

Këto janë arkivat e ish-Presidentit Francois Mitterrand dhe më pas Kryeministrit Edouard Balladur.

Disa dokumente, posaçërisht telegramet diplomatike dhe shënimet konfidenciale, u shfaqën në një raport mbi rolin e Francës në Ruandë midis 1990 dhe 1994, dorëzuar nga një komision historianësh në fund të marsit.

Raporti i referohet rolit të Francës gjatë katër viteve vendimtare kur gjenocidi i Hutusëve në pushtet mbi 800,000 Tutsi ndodhi midis prillit dhe korrikut 1994.

Përgjegjësia e Mitterrand

Historianët tregojnë veçanërisht për përgjegjësinë e Mitterrand dhe Shtabit të Përgjithshëm të cilët injoruan paralajmërimet për rrezikun e gjenocidit.

Disa përkujtime janë planifikuar, përfshirë në Francë, me rastin e 27-vjetorit të fillimit të gjenocidit.

Presidenti francez Emmanuel Macron ka shprehur shpresë për një afrim “të pakthyeshëm” me Kigali.

Edhe pse marrëdhëniet midis dy vendeve janë ngrohur me ardhjen në pushtet të Macron në 2017, roli i Francës në Ruandë mbetet një temë delikate. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts