Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Erdogan, kujtesë Holokaustit në mënyrën e tij: Ku ka ndodhur sërish dhe pse mund të ndodhë

Komuniteti ndërkombëtar duhet të ndërhyjë për të parandaluar që tragjedi të tilla si Holokausti, Bosnja, Ruanda dhe Kamboxhia të ndodhin përsëri, u kumtua nga Presidenti turk Erdogan me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Përkujtimit të Holokaustit.

Duke kujtuar të gjithë viktimat e gjenocidit në botë, Presidenti turk Erdogan theksoi se njerëzimi po kalon një periudhë të vështirë në të cilën po përhapet pandemia COVID-19, si dhe viruset e racizmit.

Duke treguar rritjen e sulmeve ndaj xhamive, sinagogave dhe kishave në të gjithë botën, Erdogan tha se ka një urrejtje në rritje ndaj komuniteteve që ndryshojnë në përkatësinë etnike, fetare, gjuhësore ose racore.

Erdogan paralajmëroi se terrorizmi racist përbën një kërcënim të sigurisë që minon paqen dhe vullnetin e njerëzve për të bashkëjetuar.

“Ngjarjet fatkeqe të shekullit të kaluar kanë treguar se sa dhimbje dhe vuajtje mund të shkaktojnë ideologjitë raciste. Miliona njerëz vdiqën në Holokaust, Bosnjë, Ruanda dhe Kamboxhia dhe të gjitha këto gjenocide kishin shenja në formën e diskriminimit sistematik, margjinalizimit dhe gjuhës në rritje të urrejtjes që u manifestuan shumë më herët. Të gjitha këto gjenocide janë shembuj të gjallë që paralajmërojnë bashkësinë ndërkombëtare për përgjegjësi,” tha Erdogan.

Ai më tej tha se lufta kundër gjuhës së urrejtjes nuk është vetëm detyra e viktimave, por detyra e të gjithë njerëzimit në të cilin të gjithë kanë role të rëndësishme, përfshirë organizatat ndërkombëtare, shtetet, mediat, politikanët, shoqërinë civile, grupet fetare dhe intelektualët.

Duke kujtuar se Turqia kultivon një traditë shekullore të bashkëjetesës së dallimeve, Erdogan tha se lidershipi aktual turk në të gjitha platformat ndërkombëtare tregon për rëndësinë jetësore të mbrojtjes së vlerave civilizuese të unitetit dhe paqes.

Ai shtoi se Turqia, duke zbatuar një politikë të dyerve të hapura, është kujdesur për të gjithë refugjatët, pavarësisht nga përkatësia e tyre fetare ose ndonjë tjetër.

“Komuniteti ndërkombëtar duhet të ecë përpara në mënyrë që tragjedi të tilla si Holokausti, Bosnja, Ruanda dhe Kamboxhia të mos ndodhin më. Më në fund, duhet të themi të ndalojmë përhapjen e armiqësisë ndaj Islamit dhe ksenofobisë, e cila po përhapet nën ndikimin e platformave dixhitale dhe mediave,” tha Erdogan. /tesheshi.com/

 

 

 

auto pjese dak

Related posts