Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Erdogan: Hagia Sophia, është çështje e sovranitetit turk

Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan hodhi poshtë kritikat për procesin gjyqësor dhe statusin e Hagia Sophia të Stambollit, duke thënë se ishte një çështje e sovranitetit të Turqisë, në të cilën askush nuk ka të drejtë të ndërhyjë.

Duke kujtuar se Hagia Sophia u shndërrua në xhami menjëherë pasi ushtria otomane e Sulltan Fatih Mehmed Khan pushtoi Stambollin, ai tha se atëherë filloi ndërtimi i xhamive dhe se Stambolli u bë një nga qytetet më të pasura në botë.

“Ndërsa ne nuk ndërhyjmë me vendet e tjera në vendet e adhurimit ku luten popujt e tyre, kështu që askush nuk ka të drejtë të ndërhyjë në objektet tona fetare. Turqia është një vend që lejon ritet fetare për anëtarët e të gjitha feve, medhhebeve dhe besimeve”, tha Erdogan.

Ai tha se aktualisht ka 435 kisha dhe sinagoga në Turqi ku kryhen ritet fetare, dhe shtoi se vendi ka ndihmuar në rindërtimin e të vjetrave dhe ndërtimin e objekteve të reja të tilla.

“Kritikimi i një vendi si ky për qëndrimin e tij ndaj ndërtesave fetare po i kthen shpinën e vërtetës. Kritika e Turqisë mbi Sofia Hagia-n është një goditje e drejtpërdrejtë për të drejtat tona sovrane,” tha ai.

Duke folur për sulmet në rritje në botë për shkak të urrejtjes fetare, Erdogan tha se miliona njerëz në të gjithë botën janë nën presion dhe sulme të ndryshme vetëm sepse janë anëtarë të një feje të caktuar.

“Kjo është një çështje që duhet të diskutohet këtu. Ne do të vazhdojmë të mbrojmë të drejtat fetare të muslimanëve me shumicë dhe të drejtat e anëtarëve të të gjitha bashkësive të tjera fetare në këtë vend,” tha Erdogan. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts