Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

EKSPERTËT/ Sa ndihmon vërtet një maskë në mbrojtjen kundër koronavirusit?

Eshtë tashmë një pamje e zakonshme ajo e njerëzve me maskë, si në vendet e prekura nga koronavirusi, e si në ato ku ka panik për mbërritjen e mundshme të tij.

Në Kinë dhe rreth njëzet vende të tjera ku virusi është përhapur, banorët e panikuar e kanë shndërruar maskën ​​kirurgjikale në “gjymtyrë shtesë”, komentojnë mediat e ndryshme.

Por sa ato janë efektive për qëllimin që vihen në fytyrë?

Përkundër faktit se ato janë duke u përdorur nga banorë të të gjitha rajoneve ku virusi është përhapur, agjencitë shëndetësore si Instituti Robert Koch (RKI) në Gjermani thonë se nuk ka prova të mjaftueshme që maska ​​të mbrojë njerëzit e shëndetshëm nga infeksioni.

Masat më efektive mbrojtëse janë higjena e mirë, veçanërisht larja e duarve, dhe qëndrimi larg nga të sëmurët.

Ekspertët paralajmërojnë se është e tepërt që njerëzit e shëndetshëm të lëvizin me një maskë kirurgjikale në publik, në përpjekje për të mbrojtur veten kundër virusit të transmetuar nga ajri.

Më e rëndësishmja, higjena personale

Me një maskë, bartësi mund të kënaqet në një sens të rremë sigurie dhe të lërë pas dore masa shumë më të rëndësishme të higjenës, siç është larja e duarve, thotë një shkencëtar i RKI.

Një informacion i ngjashëm tashmë është lëshuar cdhe nga Organizata Botërore e Shëndetit (WHO).

Disa maska ​​që blihen në farmaci përfshijnë një paralajmërim se “veshja e një maskë kirurgjikale siguron mbrojtje të kufizuar kundër infeksionit dhe se maska nuk rekomandohet zyrtarisht për njerëzit e shëndetshëm.”

Maska është krijuar për të ndihmuar një person të infektuar të parandalojë përhapjen e sëmundjes, thonë farmacitë.

Ekspertët shëndetësorë thonë se përdorimi i maskave kirurgjikale në spitale është shumë i ndryshëm nga përdorimi i këtij artikulli në jetën e përditshme, sepse stafi i spitalit është në kontakt me pacientët dhe me infeksion të dyshuar, ndaj dhe janë në rrezik më të madh.

Maska kryesisht duhet të jenë të destinuara për mjekë dhe infermierë, thotë mjeku Clemens Wendtner i Klinikës së Mynihut.

“Ka tregues të qartë se veshja e maskës për një kohë të gjatë është e kotë,” tha Wendtner.

Vendosur saktë, ndërruar shpesh

Nëse maska hidratohet, ajo humbet mbrojtjen brenda 20 minutave, që do të thotë: nëse keni nevojë për mbrojtje efektive, atëherë duhet ta ndërroni rregullisht.

Për më tepër, është e rëndësishme që maska të përshtatet mirë në fytyrë.

Një nga përfitimet e një maskë kirurgjikale është se zvogëlon kontaktin e gishtërinjve ndoshta të infektuar me hundën ose gojën tuaj.

Vetëm të ashtuquajturat Maska FFP3 ofrojnë mbrojtje shtesë kundër infeksionit nga individë të shëndetshëm, thonë ekspertët.

Sidoqoftë, edhe nëse i keni këto maska ​​speciale, duhet t’i vendosni siç duhet dhe t’i ndërroni ato shpesh.

Dhe, së fundi, edhe këto maska ​​speciale nuk janë të përshtatshme për përdorim të zgjatur në jetën e përditshme, pasi ato mund t’ju ​​vështirësojnë frymëmarrjen. /tesheshi.com/

 

auto pjese dak

Related posts