Auto Dak
Auto Dak
Auto Dak

Efektet koronare: Ekonomia botërore, humbjet 126 miliardë dollarë

Një studim i ri nga Qendra e Tregtisë Ndërkombëtare (ITC) tregon se ekonomia botërore është në humbje me të paktën 126 miliardë dollarë për shkak të virusit të koronës.

Tregtia ndërkombëtare u ul në të katër tremujorët e vitit të kaluar, dhe rëniet u intensifikuan këtë vit si rezultat i pandemisë së virusit koronar.

Sipas një raporti të ITC, eksportet kineze u fundosën gati 21 përqind në shkurt të këtij viti nga një vit më parë.

“Efektet e plota të krizës nuk janë ende të dukshme, pasi shumica e vendeve filluan mbylljen e kufijve në fund të marsit dhe prillit”, tha ITC, dhe të dhënat për këto muaj nuk ishin të disponueshme në kohën e publikimit të raportit.

 Pasojat e bllokadës

Bllokada në Kinë, Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara kanë pasur ndikimin më të madh në tregtinë ndërkombëtare, pasi këto tre ekonomi janë, sipas studimit, aktorët kryesorë në zinxhirët e furnizimit global dhe për këtë arsye janë importues të rëndësishëm të lëndëve të para.

Si rezultat, eksportuesit afrikanë do të humbin më shumë se 2.4 miliardë dollarë në zinxhirin global të eksportit, dhe më shumë se 70 përqind e këtyre humbjeve kanë të bëjnë me shkeljet e përkohshme të zinxhirit të furnizimit me BE.

Sipas ITC, tre qendrat kryesore tregtare – Kina, SHBA, BE, përbëjnë 63 përqind të importeve në zinxhirin e furnizimit botëror dhe 64 përqind të eksporteve. Kjo është arsyeja pse ITC shprehet se ekonomia globale humbi të paktën 126 miliardë dollarë për shkak të pandemisë.

Raporti gjithashtu thekson se pandemia ka prekur seriozisht më shumë se 55 përqind të të gjitha ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme. /tesheshi.com/

auto pjese dak

Related posts